Middagstips: Halloumiköttbullar


Hej Ninni

Idag har det varit så där mulet och regnigt hela dagen och när man ändå mest pysslar på inomhus så passar det ju bra att göra ett recept som tar lite längre tid. För en halloumiälskare som jag är den här rätten mums:

Halloumiköttbullar

4 personer

250 g halloumiost
4 skivor dagsgammalt vitt bröd
mjölk
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g lamm- eller nötfärs
1 knippa bladpersilja
1 kruka färsk mynta
2 ägg
cayennepeppar efter smak
1 tsk spiskummin
salt och peppar
olivolja
1 dl vetemjöl

Skär bort kanterna på brödet, lägg i en skål och häll på så mycket mjölk att det täcker. Låt svälla en stund och krama sedan ur mjölken. Lägg det urkramade brödet i en bunke. Skala och riv lök och vitlök och blanda i tillsammans med köttfärs, finhackad persilja och mynta, ägg och kryddor. Rör ihop smeten så att den blir slät och fin. Låt vila i kylen en stund.
Skär halloumin i tärningar. Forma färsen till ganska stora bullar, gör en fördjupning med fingret, lägg i en ostbit och dra färsen över hålet så att ingen ost sticker ut.
Hetta upp olja i en stekpanna. Rulla bullarna i mjöl. Stek i omgångar 3-5 minuter eller tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera med exempelvis sallad, klyftpotatis och en yoghurtsås med mynta.



Har provat att göra dessa både med lamm- och nötfärs och det blir lika gott med vilket som. Däremot använder jag aldrig 250 g halloumiost, det är alldeles för mycket. Tror att jag kanske använder hälften av detta, men det beror väl helt på hur stora man gör bullarna. Idag blev det quinoa som tillbehör.

Kram!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0