Gott Slut


Hej Ninni

Så var det här året snart till ända och nyårsfirandet stundar. Brukar du avge nyårslöften? Jag gör det aldrig av den anledningen att det brukar bli så svårt att uppfylla dem, men jag har gjort en liten mental lista över saker jag skulle vilja göra och förändra under 2012. Inga löften, men en lista med önskemål till mig själv :)
Nyår är precis som midsommar en sådan där högtid som jag inte riktigt gillar. Den främsta anledningen till det är de höga förväntningarna som folk har, men i år blir det ett väldigt lugnt firande för mig då jag jobbar hela nyårshelgen. De kommande fem dagarna är det alltså jobb som gäller och då också ganska långa pass, därför blir det ännu en liten paus här och när jag återkommer så står det 2012 i almanackan. Jag önskar dig därför redan nu ett
:




Kram!


Fri som en fågel


Hej Ninni

Lediga onsdagen och det har varit lungt idag. På förmiddagen upptäckte jag att Rasmus på Luffen visades på tv och då var jag ju bara tvungen att titta. Astrid Lindgren var ju med under hela ens uppväxt och är fortfarande en stor favorit. Bästa boken tycker jag är Mio Min Mio och den tillhör än idag mina favoritböcker.


Rasmus och Paradis-Oskar

På eftermiddagen tog jag en långprommenad och passade också på att posta ett välkommen-till-världen-paket till Kotten som anlände igår. Apropå Astrid Lindgren så lutar det visst åt att Kottens namn kommer hämtas från just hennes värld, men jag tycker Kotten funkar bra det med ;)
Efter promenaden blev det film och sedan middag och nu tror jag minsann att det blir lite mer film - är man ledig så är man!

Kram!


En God Jul och ett nytt litet liv


Hej Ninni

Så var julen över för denna gång och jag är mer än nöjd med helgen som gått. Massor med mys, mat och en alldeles för snäll tomte :) Julhelgen tillbringades alltså hemma i Menageriet och vi har ätit, fikat, ätit och sedan ätit lite mer. Trots att jag inte är så mycket för julmaten så känns det ändå som om man har fått i sig tillräckligt för att klara sig fram till påsk och efter sockerintaget dessa dagar så vill jag helst inte se något godis alls förrän till sommaren, men har samtidigt en känsla av att det kan gå över det där...
En stående tradition hos oss på julafton är Karl-Bertil Jonssons Jul. Kalle i all ära, men det är inte lika viktigt längre. Karl-Bertil däremot är heligt och missas aldrig. Det är så där att man kan alla repliker men skrattar ändå lika mycket varje år. För mig är det jul på riktigt när Tage Danielssons välgörande yngling visas i rutan.



Fast det ju inte ska bli så många klappar så måste tomten glömt det även detta år för jag är mer än nöjd med vad som fanns i mina paket, till exempel ännu en jättefin receptbok från Hummingbird Bakery
, ögonskugga från the Body Shop, varma tofflor till frusna fötter och presentkort från Indiska.
Sedan har jag också blivit med smartphone - tillslut så har även jag blivit modern och har nu en sådan där telefon med pekskärm!! Det var tveksamt där ett tag om jag skulle gå framtiden till mötes, men nu har jag det och juldagen - ja, den tillbringades med att trycka på skrämen, svära lite, trycka, sucka, trycka igen och så vidare. Nu tror jag dock att jag fått lite koll på hur det fungerar, kan ringa i alla fall :) Men en klapp jag är glad för det är det!!
På julaftonsförmiddagen hann jag och mamma min med att ta en promenad också och det var riktigt skönt väder, så här kommer lite bilder:


Julafton 2011


Liten var med så klart.







Även idag fick jag en "julklapp", en riktigt riktigt bra en - Imorse kom det ett sms från Finaste Vännen. Hon och Storfiskaren har nu blivit föräldrar till en liten kille!! Det blev inget januaribarn som jag var helt säker på att det skulle bli, men är så glad att han är här nu och kan knappt vänta till jag får träffa honom (även om det kommer dröja några veckor, då de ju bor i en annan stad). Välkommen till världen älskade unge! <3



God fortsättning önskar jag och kisse :)

Kram!





Dan före dan


Hej Ninni

Äntligen har jag jobbat färdigt för den här veckan och nu väntar en ledig julhelg tillsammans med familjen. Lungt och skönt ska det bli, bara mys med de närmaste står på schemat. Snart blir det tomtegröt och skinksmörgås till middag och sedan blir det uppesittarkväll med bingolotto dagen till ära, faktiskt bestämt av yngsta bror. Tar en paus med skrivandet under julhelgen, men är tillbaka i mellandagarna någongång.






När alla ljusen brinner då blir det jättekul med klapparna och tomtarna som önskar oss GOD JUL!



Kram!



Natt hela dagen


Hej Ninni

Idag är det årets kortaste dag, åtminstone när det kommer till antalet ljustimmar. Idag är det alltså vintersolståndet och norr om norra polcirkeln går solen inte upp alls utan det är alltså natt hela dagen. Riktigt så långt norrut bor tack och lov inte jag så rubriken kanske blir lite missvisande, men är det något som jag tycker är jobbigt med vintern förrutom kylan, så är det just mörkret! Kylan har, återigen tack och lov, inte riktigt fått fäste här än, men tyvärr så är jag helt säker på att den kommer. Mörkret är dock här och enda fördelen med det är att man får tända massor med ljus, men efter idag så vänder det ju faktiskt. Även om det går sakta så är vi faktiskt på väg mot ljusare tider.




Eftersom det alltså är mörkaste dagen på året så tycker jag att det är helt okay att fast det närmar sig lunchtid sitta i pyjamas och titta på Extreme Home Makeover. Snart måste jag dock ta tag i dagen och göra mig redo för jag jobbar kvällspasset idag. Har en känsla av att det kommer vara mycket kunder in i det sista, men det får man väl ta för nu är det bara två dagar kvar till julafton :)

Kram!

P.S Kanske ska tillägga att bilden inte är tagen idag, det är faktiskt dagsljus än så länge ;)

Post!


Hej Ninni

Lediga onsdagen idag och jag måste säga att det var extra skönt denna vecka att få en paus så här mitt i, att få möjlighet att hämta lite energi så man orkar med de två sista dagarna innan julhandeln är över för det här året.
På förmiddagen fortsatte och avslutade jag städningen som påbörjades igår och sedan traskade jag in till centrum för att träffa min vän M för en trevlig fikastund.
Idag landade också mitt första, och förmodligen enda, julkort på min dörrmatta. Det är ju inte så vanligt att man får julkort längre, i alla fall inte pappersversionen, så då är det ju extra kul när man faktiskt får en sådan hälsning. Sedan är jag väldigt svag för just post. Det är inte ofta det händer att man får något annat än reklam och räkningar i brevlådan numera, så när det väl dimper ner något annat så blir man så glad - vykort, julkort eller rent av ett handskrivet brev - det är sådana där små saker som gör att man bara ler stort. Det här fina julkortet med Pettson och Findus kom hela vägen från Västkusten:



Snart blir det andra och sista delen av Jul med Ernst och kanske en lussebulle eller två till det för att riktigt komma i stämning. Fick förresten ett kryptiskt meddelande idag om en av de där julklapparna vi inte ska ha... förstod inte riktigt, men det var väl det som var meningen så får se vad det man vara - tre dagar kvar till julafton :)

Kram!




Kom och köp!


Hej Ninni

Så var den i full gång - den stressigaste och mest intensiva, men samtidigt den roligaste veckan på hela året. Veckan före jul är det som allra mest kunder hos oss och även om det är fruktansvärt mycket att göra är det samtidigt ganska kul, dagarna går väldigt fort och folk är gladare och mer förstående till exempelvis de långa köerna, de flesta i alla fall... Det finns ju alltid de där människorna som tror att de är ensamma i butiken och därför ska ha hjälpa nu, på en gång och genast... men dem kommer man aldrig undan så man får vara nöjd med att de flesta ändå önskar en god jul :)

Efter jobbet blev det först Jul med Ernst på datorn, då jag missade första avsnittet igår när jag jobbade kvällspasset och det går ju inte för sig, för är det någon som kan sprida julstämning så är det mysfarbrorn nr 1.
Sedan har jag diskat, tvättat två maskiner och städat badrummet. I vanliga fall brukar ju lediga onsdagen oftast också betyda städning och när jag väl gör det så tar jag hela lägenheten på en gång, men så här i juletid så blir det att dela upp det på flera dagar för imorgon tänkte jag ta och träffa en vän eller två för en fika på stan istället - mycket bättre än att städa tycker då jag i alla fall.
Det kan ju verka lite märkligt att den enda dagen då jag slipper alla julstressade människor så beger jag mig själv ut på stan, men man måste ju leva lite farligt ibland :P
Nu ska jag i alla fall ta och sätta mig i soffan och ta det lite lugnt, se efter om det är något bra på tv, annars blir det en film tror jag.

Kram!


En köttbulle till?


Hej Ninni

Jobbhelgen är över och en sak är då säker - aktiviteten framför alla andra som folk ägnar sig åt så här i juletid måste vara att äta, åtminstone med tanke på hur mycket de handlar.
Jag har aldrig riktigt greppat det här med julmat. För vissa är det det bästa som finns och de kan knappt vänta till de får äta årets första julbord. Jag är visserligen lite kräsen när det gäller mat, den gravade laxen och alla sillar går till exempel helt bort för mig, kan helt enkelt inte med rå fisk. Sedan har vi köttbullar och prinskorv och det är väl sådant som folk äter mest varje dag, så varför skulle det vara extra gott till jul? Det enda som jag egentligen inte kan tänka mig att vara utan är julskinkan, med lite äppelmos till. Det är mitt enda absoluta måste på julbordet, annars kan det lika gärna vara...
Julmaten är ytterligare en sak som vi minskat på i vår familj. Det finns helt enkelt ingen anledning att köpa en massa mat som ingen egentligen tycker om bara för att det ska vara så. På vårat julbord finns fortfarande traditionell julmat, bara något mindre än det var tidigare. 
Jag kan tänka mig att det är många julmatsentusiaster som skulle protestera vilt om de hörde mig, men det där med att trycka i sig julmat till man nästan mår lite illa, åka långt och betala dyrt för att kunna äta det allra bästa julbordet, det är inte min grej - och som jag nämnt tidigare så har det inte blivit bättre av att ha det jobb jag har. När man efter veckorna innan jul sett den enorma mängden mat som folk bär hem inför denna högtid, ja då blir man inte så där jättesugen på att själv sätta i sig alldeles för mycket mat för ens eget bästa...

(Bild från julmat.nu)

Julbaket och allt gott som kommer av det är dock en helt annan sak, så nu ska jag ta mig en lussekatt och ladda inför den allra sista veckans julkommers :)

Kram!



4: Advent


Hej Ninni

När fjärde ljuset brinner vi hämtar julegran och alla barnen räknar dan före dan före dopparedan:





Kram!


Morotskaka med smak av pepparkaka


Hej Ninni

Jag älskar morotskaka och när jag hittade en juligare variant av detta bakverk så var jag ju så klart tvungen att testa och gott blev det. Kakan innehåller Pepparkaksfil och nu när jag skriver detta så kommer jag på att jag faktikst inte vet om alla mejerier har detta. Här uppe kommer det varje år till jul och efter att ha googlat lite så ser jag ju att även mer sydligare mejerier har egna varianter av denna produkt, så det är bara att baka på:


(Bild från norrmejerier.se)


Morotskaka med pepparkaksfil

ca 20 små bitar

2 stora morötter
50 g smör, smält
1 dl pepparkaksfil
2 dl fint råströsocker
3 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat

smör och ströbröd till formen

200 g färskost t ex philadelphiaost
4 msk florsocker
finrivet skal av ½ apelsin och
2 msk saft
1 dl torkade tranbär

Sätt ugnen på 175º. Skala och riv morötterna fint. Smält smöret och blanda med pepparkaksfilen. Häll i sockret och rör ned äggen ett i taget. Lägg i morötterna. Blanda mjölet med bakpulver och bikarbonat och vänd försiktigt ner i degen. Smöra och bröa en liten långpanna ca 20x30 cm.
Fyll formen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.
Blanda ihop färskosten med florsocker, finrivet apelsinskal och saft. Hacka tranbären till ett fint strössel. Bred glasyren på kakan och skär den i fyrkantiga bitar. Toppa med tranbärsströsslet.



Nu väntar ett kvällspass på cirkusen och sedan en ny jobbhelg - bara 8 dagar kvar till jul!!

Kram!


Klappat och klart


Hej Ninni

Idag funderar jag lite på det här med all stress kring julen och varför människor gör det så svårt för sig. Idag köpte jag alla julklappar och det tog mig en halvtimme max, men då köper jag bara till min familj och det handlar mer om symboliska klappar. Vi har nämligen skurit ner på julen i vår familj ganska ordentligt, inte på själva firandet, men på allt runt omkring.
Eftersom det inte finns några små barn i vår familj (längre eller just nu, beroende på hur man ser det...) så är det där med julklappar inte lika viktigt. Självklart är det ju roligt för vuxna att också få klappar, men absolut inte ett måste. Vi har därför sedan några år tillbaka bestämt att vi inte ger några julklappar, att det sedan slutar med en del i alla fall beror nog mest på att min söta lilla mamma inte kan låta bli. Det är dock betydligt mycket mindre än när vi var små. Det blir några stycken små saker och jag brukar som sagt köpa något symboliskt till var och en bara för att det är kul.
Därmed har vi tagit bort ett som det verkar stort stressmoment. Jag har lite svårt att förstå dem som springer omkring på stan och köper klappar inte bara till de egna barnen eller barnbarnen utan också till kusinerna, kompisarnas barn och till både moster, faster, farbror och allt vad det är. För det första måste det bli fruktansvärt dyrt och sedan ser jag ingen mening med det när det gäller de vuxna. Kanske känner man att man måste köpa något till dem man firar julen med, men till resten då? Varför ska man köpa julklappar till höger och vänster när man inte ens ses på julafton? Säg nu inte att det är för att de förväntar sig det, för det har jag väldigt svårt att tro. En julhälsning som visar att man tänker på de nära och kära räcker minst lika bra, eller borde göra det åtminstone...
För mig så handlar julen om att äta gott (det där med julmaten är ju ett brev för sig, så det återkommer vi till en annan dag), ta det lugnt och umgås med familjen och där ingår inte en massa julklappar som man stressat runt hela december för att inhandla och på köpet spenderat alldeles för mycket pengar på så att man med nöd och näppe klarar sig igenom januari...
Jag såg ett avsnitt av en komediserie som jag inte minns namnet på som tog upp just det här med mängden julklappar som ges. Föräldrarna i serien tog helt enkelt de julklappar som barnen fått förra året och slog in dem på nytt, återanvände dem alltså, och barnen blev precis lika glada som året innan - för de kom inte ihåg att de redan fått dessa klappar en gång!! Nu är ju detta lite överdrivet, det är ju tv, men lite sanning ligger det nog i det ändå. Det köps så stora mängder klappar framför allt till de små att de inte ens hinner uppskatta ett paket innan nästa sätts i deras händer och när julen är över har de redan glömt hälften av det tomten kom med.
Man kanske vill ge julklappar bara för det är roligt att ge, men då kan jag tycka att en genomtänkt gåva kan betyda mer än en hel hög med paket som egentligen inte är särskilt personliga. En klapp som visar att den som ger verkligen har tänkt till och verkligen tänkt på mig och vem jag är är väl tusen gånger bättre än en hel säck med paket bara för att man måste ge julklappar...


(Bild från google)

Nu kanske jag tänker lite extra mycket på detta eftersom jag har det jobb jag har. När man jobbar inom handeln så ser man ju verkligen vilken mängd julklappar men också mat som inhandlas denna månad och det är nästan så att man blir lite avskräckt, därför känns det ännu bättre att vi har tagit det beslut vi tagit i vår familj.
Om eller när det eventuellt kommer barn in i bilden igen så kommer det där med all säkerhet ändras, men jag hoppas och tror att vi ändå kommer att hålla oss inom rimliga gränser och att julen fortfarande i första hand kommer handla om att mysa med dem man gillar allra mest...


Kram!


För chokladälskaren


Hej Ninni

Här kommer receptet på de chokladkakor som jag bakade till adventsfikat i söndags. Precis som rubriken säger så är detta verkligen något för dem som älskar choklad. De smakar nämligen väldigt mycket choklad, men det kanske säger sig självt med tanke på namnet:

Dubbelchokladkaka

12 st

50 g osaltat smör
450 g mörk choklad, grovt hackad
2 ägg
170 g fint ljust råsocker eller ljust muscovadosocker
¼ tsk vaniljessens
85 g mjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver

Värm ugnen till 175ºC.
Lägg smöret och hälften av chokladen i en värmetålig skål ovanpå en kastrull med sjudande vatten (skålens botten får inte vidröra vattnet.) Låt smöret och chokladen smälta samman till en slät smet.
Vispa samman ägg, socker och vaniljessens ordentligt med en elvisp. Häll i chokladblandningen och vispa på låg hastighet tills allt är välblandat.
Sikta ned och blanda mjöl, salt och bakpulver i en separat bunke, och rör sedan ned mjölblandningen i smeten i tre omgångar för hand. Blanda smeten ordentligt efter varje omgång (skrapa ned  ingredienserna som fastnat på kanterna med en slickepot). Rör till slut ned resten av chokladhacket så att det fördelas jämt.
Fördela kakdegen i sex lika stora delar på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Det ska finnas utrymme mellan kakorna så att de kan svälla i ugnen. Grädda i 10-15 minuter. Kontrollera dem regelbundet efter 10 minuter. De är färdiga när de börjar spricka och ser glansiga ut. Låt kakorna svalna något på plåtarna innan du ställer dem på ett galler för att kallna.



Receptet är hämtat från boken Lyxiga cupcakes och läckra kakor. Bakverk från berömda Hummingbird Bakery i London. Enjoy!


Kram!


Sankta Lucia


Hej Ninni

Har inte varit mycket till luciafirande idag, men det brukar det inte bli numera. Det är inte riktigt samma sak som när man gick i skolan, men såg åtminstone ett luciatåg på Nyhetsmorgon imorse. Kan hända blir det också en lussebulle eller två ikvälll.

(bild från google)


Måste säga att vädret denna höst/vinter verkligen inte är som det ska. Igår när jag gick till jobbet så var det nästan 16 grader kallt, så det var bara gräva fram täckisarna inför den promenaden. Idag var det istället plusgrader och snön som föll var till stor del blandad med regn. Så man kan väl lugnt konstatera att vädret är lite ombytligt just nu, men vad gör det när man får krypa ihop under filten efter en kort arbetsdag och dessutom vara ledig imorgon.
Tror inte det blir så mycket aktiviteter imorgon, tänkte mest ta det lugnt och samla energi. Det kommer behövas inför den kommande anstormingen på cirkusen, bara 11 dagar kvar till jul...


Kram!


Julmarknad och adventsfika


Hej Ninni

Söndag idag, tredje advent och vi har öst på med julmys och nu har julkänslorna tillslut infunnit sig på allvar. All snö som kommit under helgen har helt klart gjort sitt för att känslan att det snart är jul och medan flingorna har fortsatt att falla har jag och föräldrarna vandrat omkring bland kyrkstugorna och den årliga julmarknaden:








Alla spisar i stugorna skänkte både värme och extra mycket myskänsla. Mamma min köpte två små tomtekonstverk som en bekants dotter gör och snäll som hon är så fick jag den ena, så nu hänger den på väggen här hemma:



Efter marknaden så bjöd jag på fika hos mig. Igår bakade jag dubbelchokladkakor och imorse blev det morotskaka med pepparkaksfil. Självklart så fanns det ju lussekatter och pepparkakor också, annars vore det ju inget adventsfika:



Recepten på dessa får du en annan dag. Nu ska jag laga lite middag och sedan mysa ner mig i soffan med en ny bok och ladda inför ytterligare en intensiv vecka i konsumtionshysterins tecken.

Kram!


3:e Advent


Hej Ninni

När tredje ljuset brinner vi juleklappar syr och mamma bakar kakor och har ett fasligt styr.





Kram!



Winter Wonderland


Hej Ninni

Vaknade idag och tittade ut på att alldeles vitt landskap. Vi hade snöstorm här i natt och nu kan man nog vara helt säker på att vinter är här på allvar.
Nu till min gårdagskväll - jag och Bästaste A hade bestämt att vi skulle bege oss till grannstaden för lite festligheter. Sist var ju i somras och eftersom vi inte är ute så ofta så kan man ju inte låta lite snöstorm hindra en när man väl bestämt sig.
Men eftersom vi nu inte är så vana vid det här med att gå ut längre så går ju så klart inte allt som man tänkt sig...
Efter en trevlig stund hemma hos mig så begav vi oss ut i snöstormen för att ta bussen till grannstaden, bara för att upptäcka att vi missat sista bussen. Pulsade tillbaka hem igen och med tanke på vädret så skulle man ju kunna tro att vi helt enkelt gav upp och stannade där vi var, men inte vi inte.
Ny plan - det visade sig att A hade en arbetskompis som var på sin sambos firmas julfest och de hade en abonnerad buss som skulle till grannstaden. Ut i snöyran igen och den här gången lyckades A bli jagad av en plogbil och fastna i ett paraply (fråga mig inte varför man har paraply i snöstorm... ).




Väl framme så smög vi oss alltså in på en personalfest för ett för oss fortfarande okänt företag och åkte sedan med som fripassagerare i deras buss. Under resan fick vi höra världens roligaste vits (åtminstone tyckte vi det just då) som handlade om att man alltid har två alternativ. Den fick oss att skratta hela vägen och vi terroriserade också en stackars vän via telefon så jag tror han gjorde slut med oss för alltid...
När vi så efter många om och men tillslut kom fram så blev det dans resten av kvällen till fötterna värkte och min fina pappa skottade fram bilen och kom och hämtade oss.
Slutet gott, allting gott och en riktigt rolig kväll blev det och lite äventyr behöver ju alla lite då och då, om inte annat så har vi ju förlängt vår livslängd med ett antal år så mycket som vi skrattat :D





Här har vi dagens utsikt: Mina höstblommor på balkongen har fått sig ett ordentligt snötäcke för det har väl fallit ett par decimeter snö under natten, men lite snö (eller rättare sagt en väldig massa snö) är väl inget som stoppar en norrlänning ;)
Nu ska jag försöka ta tag i dagen, behöver diska och plocka lite här hemma och så tänkte jag baka för imorgon är det adventsfika och julmarknad som står på schemat.

Kram!





Jag ser det snöar...


Hej Ninni

Så blev det vinter tillslut ändå, det var ju lite tveksamt där ett tag, men hela dagen har det snöat lappvantar - stora, stora snöflingor i storleken av samernas handskar alltså, om du nu inte är bekant med uttrycket ;) Har jobbat kvällspasset idag och nu är det bara fredag kvar sedan är det ledig helg, men först blir det faktiskt trevligheter imorgon kväll...

Kram!



Det tar sig...


Hej Ninni

Blev inget brev igår, efter jobbet så tog jag en snabb powernap och sedan begav jag mig  till Bästaste A och fick mina fransar och bryn färgade. Det var ett tag sedan nu och jag kände att det kunde behövas en uppiffning  så här i vintermörkret. Dessutom var det så klart trevligt att träffa A också, även om jag höll på att bli rökförgiftad på köpet ;) Riktigt så allvarligt var det kanske inte, men vi har i alla fall konstaterat att det ryker in väldigt mycket när man eldar i en kall skorsten...
Efter besöket hos A så tog jag en kvällspromenad hem och även om det var skönt med frisk luft (host, host) så var jag väldigt trött när jag kom hem och hade dessutom lite huvudvärk så det blev inget brev skrivet.
Vi har så väldigt mycket kunder på jobbet nu, så när man kommer hem efter ett arbetspass så är man helt slut. Jag har inte riktigt förstått hur det är med detta, jag menar äter folk julmat hela december? Det måste de göra för så fort det blir första advent eller egentligen redan veckan innan så smäller det till och vi har plötsligt hur mycket kunder som helt - varje dag. Man skulle ju kunna tro att det bara skulle vara så sista veckan, eller möjligtvis två veckor innan jul, men inte hela december!

Bloggen vill inte alls samarbeta med mig idag, så nu ger jag upp och nöjer mig med detta brev.

Avslutningsvis tänkte jag förresten visa utsikten från mitt vardagsrum för nu har vi haft snö sedan i måndags och det verkar som den är här för att stanna den här gången. Nu är det nämligen minusgrader och det ska visst bara bli kallare. Kylan är ju inget jag ser fram emot men snön får gärna stanna ett litet tag i alla fall:

    



Lite snö - men så mycket mer julkänsla :)

Kram!


2:a advent


Hej Ninni

När andra ljuset brinner är snart lucia här hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär:




Kram!

Observerat


Hej Ninni

Så här mitt i jobbhelgen så tänkte jag komma med lite nya iakttagelser och den här gången handlar det om det tydligen mystiska och svårbegripliga "löpande bandet". Trots att detta faktiskt är en uppfinning från början av 1900-talet och trots att i stort sett alla matvarubutiker idag har sådana så verkar det ibland som att folk aldrig stött på fenomenet tidigare...
Vi kan börja med det här hur man lägger upp saker på bandet när man kommer till kassan. Allra först måste vi kanske börja med att konstatera att ett löpande band innebär att bandet i stort sett hela tiden rör sig sakta framåt, bandet rullar alltså... 
När vi nu fått det klart för oss så borde det ju säga sig självt att om man lägger chipspåsen först och därefter 10 liter mjölk så blir det ju så att chipspåsen hamnar lite lätt i kläm när bandet tar slut. Visst vi som sitter i kassan försöker ju sortera så gott det går, men dels så är det inte så lätt när det är mycket varor och dels så sliter det så mycket mer på våra axlar och ryggar. Så om du vill undvika att endast ha chipssmulor till fredagsmyset så kan det vara bra att tänka på i vilken ordning du lägger upp varorna på bandet...
Det har gjorts undersökningar på det här med hur mycket vi som sitter i kassan lyfter varje dag och siffrorna varierar, men det är åtminstone ett par ton per arbetspass. Det är alltså inte helt utan anledning som det brukar stå uppmaningar om att gärna vända streckkoden mot oss som sitter i kassan och för att kunna göra det så är ytterligare ett tips att inte stapla varor på varandra till ett berg.
För vad händer när bandet börjar rulla igen? För det gör det, det har vi ju redan konstaterat. Ja, är berget tillräckligt högt så kommer varorna att spridas både lite här och där, framför allt utanför bandet och eftersom du så klart vet att bandet rör sig så borde du inte bli förvånad när till exempel äggasken som balanserade på toppen
av berget går sönder där den faller i golvet, eller hur?
Dessutom i dessa stressade dagar då alla verkar ha så otroligt bråttom hela tiden så kan det ju vara bra att veta att det går betydligt fortare om du lägger sakerna en och en på bandet så att vi slipper plocka ner saker från berget du byggt.
Slutligen ett tips som handlar om att uppmärksamma andra kunder, för det brukar ofta finnas sådana i kön. Det är inte ofta en kö består av endast en person... förvånandsvärt nog skulle man faktiskt kunna tro det ibland för det händer rätt ofta att den första personen i kön inte hinner lägga upp alla sina varor innan nästa person börjar med sina. Återigen en påminnelse om att det är ett rullande band. Vad händer när bandet rör på sig? Den första kundens varor blandas ihop med den andras. Jag lovar att det är precis vad som händer och det spelar ingen roll hur många pinnar man lägger upp för att visa att det är en ny kunds varor. Eftersom bandet rör sig framåt så följer varorna med!! Detta handlar alltså om fysikens lagar och är ingenting att bli arg på den som sitter i kassan för...

Dagens tips från coachen: tunga varor först - ömtåliga sist, bygg inte berg och vänta på din tur!!


Kram!


fredag


Hej Ninni

Arbetsdagen slut -> soffan, lussekatter och annat gott -> idol -> sängen -> jobbhelg väntar = återkommer en annan dag.

Kram!


Första luckan


Hej Ninni

1:a december idag och nu är vi definitivt inne i vintermånaderna, men inte en snöflinga i sikte. Idag började dock julkalendern och för mig har det alltid varit en stor del av barndomens jular. Tittar fortfarande på dem när jag har tid, men de senaste åren har jag inte tyckt att de har varit särskilt bra. Förra året fastnade jag dock helt i Hotell Gyllene Knorren och såg vartenda avsnitt. Jag gillade verkligen familjen Rantanen och äntligen kändes det som om de lyckats göra en vettig kalender igen.



Jag var såklart tvungen att titta på första avsnittet av årets kalender Tjuvarnas Jul som är en klassisk julsaga á la Charles Dickens och den kan nog vara värd några avsnitt till tror jag.

 

Mina favoriter genom åren är annars Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus (1983) som väl är den första kalender som jag faktiskt minns. Där mötte jag för första gången mina stora favoriter Lillstrumpa och Syster Yster. Trolltider (1985) och den stora favoriten Sunes jul (1991).

      
(Bilder från google.se)

Julkalendern bidrar helt enkelt med en stor dos julkänsla för mig, bristen på snö detta år till trots.

Kram!


RSS 2.0