Rabarber- och vaniljfyllda bullar


Hej Ninni

Eftersom det inte blev rabarber i födelsedagstårtan i år så var jag ju tvungen att kompenserat detta på något sätt. Hittade detta recept i tidningen Mersmak, för vad är väl en födelsedag i juni utan rabarber - och så jordgubbar så klart :)


Rabarber- och Vaniljfyllda Bullar

cirka 24 stora bullar

Bulldeg:
250 g smör
5 dl gammaldags mjölk, 4,5% eller standardmjölk
25 g jäst
6 äggulor
6 msk rörsocker
1 kg vetemjöl

Rabarberkompott:

200 g rabarber i bitar
2 dl socker
1 tsk citronsaft

Vaniljkräm:
6 tsk vaniljsocker
1 dl socker
0,5 dl vetemjöl
100 g smör

1 ägg till pensling

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med den varma vätskan i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt äggulorna, sedan socker och mjöl.
Arbeta degen ordentligt tills den blir blank och smidig. Jäs under bakduk i rumstemperatur cirka 1 timme.
Lägg under tiden rabarbern i en kastrull tillsammans med sockret och citronsaften. Koka upp under omrörning och sjud till en fast kompott. Låt svalna.
Rulla degen till två längder och dela varje längd i 12 lika stora bitar. Rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa cirka 1 timme.
Rör vaniljsocker, socker, vetemjöl och smör till en kräm. Blanda med rabarberkompotten och häll blandningen i en sprits.
Gör ett stort, djupt hål i bullarna och fyll med rabarber- och vaniljblandningen. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda cirka 12 minuter i 230º tills bullarna fått fin färg.



Väldigt goda bullar och dessutom lätta att göra.

Kram!





Midsommarhelgen


Hej Ninni

Tänkte att jag skulle sammanfatta min midsommarhelg och det kan jag egentligen göra med endast orden lugn och ro. Jag jobbade visserligen på själva aftonen, men efter avslutat pass så begav jag mig till Menageriet och där tillbringade jag också resten av helgen. Äntligen, äntligen gjorde också sommaren éntre, även om det bara var tillfälligt för nu har både solen och värmen försvunnit igen, men helgen bjöd i alla fall på härligt sommarväder.
Efter en god middag, grillat så klart, så tog jag på midsommaraftonskvällen med mig de två svarta damerna och tog en långprommenad. Det var bara vi och tystnaden, som endast bröts av fågelkvitter och jag kan säga att efter den vecka som vi haft på cirkusen så var detta den alldeles perfekta midsommaraftonen!








Resten av helgen gick i samma anda - jag, en bra bok, solstolen och värmen. Ingen stress, inga måsten, bara ledigheten.

Frukost på trappan i morgonsol:







Nu är det bara fyra arbetsdagar kvar innan den stora ledigheten och den kan inte komma en endaste dag för tidigt. Jag är redo ;)



Nu ska jag ta och leta reda på min extranyckel, för från och med nästa vecka är det inte bara semester - jag blir också blir jag med inneboende en måndad framöver och då krävs det ju ett Gullungen tar sig in i lägenheten på något sätt :)

Kram!



Midsommartårta


Hej Ninni

Så här precis efter midsommarhelgen så passar det väl bra att dela med sig av receptet på tårtan jag gjorde till födelsedagsfikat förra veckan eftersom den heter just Midsommartårta, men bättre sent än aldrig heter det ju också ;) Det är en variant på min vanliga födelsedagstårta, som ju är en moussetårta med rabarber och jordgubbar, men stället för rabarber innehåller denna tårta choklad :)


Midsommartårta

110 g smör
2 1/3 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning:
5 gelatinblad
½ l jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Garnering: 1 l jordgubbar

Sätt ugnen på 175º. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bred ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.



Fyllning:
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
Toppa tårtan med rensade jordgubbar.



Den blev riktigt bra, men även om choklad alltid är en favorit så tror jag att det blir att återgå till den vanliga födelsedagstårtan nästa år för den är svårslagen!

Kram!




Nedräkningen har börjat; 8 arbetsdagar till ledigheten


Hej Ninni

Nu är det inte länge kvar till den efterlängtade semestern börjar, som rubriken säger så har jag alltså åtta arbetsdagar kvar och även om det känns som alldeles för mycket så går det förhoppningsvis fort.
Jag tjuvstartade dock med lite ledighet redan i helgen då jag gjorde ett efterlängtat återbesök i Björkarnas stad. Det var alldeles för länge sedan jag var där och jag har inte insett hur mycket jag faktiskt har saknat staden förrän bussen körde in där och jag inte kunde sluta le! Helgen, som ju faktiskt också innehöll min födelsedag, bjöd på underbart sommarväder, middag på Allstars med massor av hoppfulla fotbollsfans (vi stannade inte kvar för att ta reda på hur stämninen var efter matchen...), shopping, grillfest och framför allt härliga återseenden med vänner som jag inte träffat på alldeles för länge.






Igår var det som vanligt lediga onsdagen och det kändes som jag var på fötterna mest hela tiden. Detta eftersom jag förberedde inför kvällens födelsedagsfika. Det var ju min brors dag igår och eftersom jag inte var hemma på min dag så blev det ett gemensamt firande för familjen. Bakade både tårta, bullar och småkakor, även om de sistnämda gjordes kvällen innan och mamsen fick rycka ut och rädda dem då första satsen blev totalt misslyckad... men man lär sig och i de blev riktigt goda till slut :) Det blev en trevlig kväll med alldeles för generösa presenter och recepten på bakverken kommer att dyka upp här framöver också. Ett av mina shoppingfynd som gjordes i helgen var faktiskt tårtfatet och spaden som syns på bilden nedan, även kakfatet kommer från samma butik men inhandlades tidigare - allt från älskade Indiska:



Nu blir det snart ett kvällspass på jobbet som förmodligen kommer vara mer cirkus än vanligt med alla som ska göra sina inköp inför midsommarhelgen. Själv jobbar jag på själva aftonen, men sedan blir det en ledig helg då jag faktiskt inte tänkt göra någonting alls. Känns som det var rätt mycket på sistone så en stilla helg i Menageriet låter väldigt lockande just nu, för även det var faktiskt länge sedan. Önskar i alla fall dig som faktiskt firar det här med midsommar en riktigt bra helg :)
Just det, innan jag avslutar tänkte jag bara säga att om det är så att du har en sådan här intelligent telefon och har appen Instagram så går det bra att följa mig där också om du vill, blir lite fler bilder där numera. Går under samma namn för enkelhetens skull - brevtillninni.

Kram!



Uppdatering och sommarläsning


Hej Ninni

Nu var det visst två veckor sedan sist, så en lite uppdatering är kanske på sin plats. Har det egentligen hänt något sedan sist då? Ja, det har det faktiskt, även om det samtidigt har varit mycket av det vanliga med jobb och sådant.

Först till den största och allra roligaste nyheten - jag har blivit fadder!! Jag berättade ju för dig i mars att det kommit en lite dam till världen som tillhör en av mina favoritfamiljer och i förra veckan fick jag förfrågan om jag kunde tänka mig att bli hennes fadder. Självklart och utan tvekan sa jag ja! Blev så glad och stolt över att bli tillfrågad och nu är det "bara" tre och en halv vecka kvar till jag får träffa henne för första gången. Hon bor ju nämligen på västkusten, men under min semestervecka där får jag i alla fall både umgås en massa och möjlighet att delta i hennes namngivningsfest :)
I helgen var jag ju ledig och då passade jag på att umgås en hel del med Bästaste A igen. I fredags var vi på bio och såg Snow White and the Huntsman och jag som är svag för äventyrsfilmer med Narniakänsla tyckte att den var riktigt bra och att det sedan fanns ögongodis som heter duga i en av huvudrollerna det var ju bara ett stort plus:



I lördags var vi sedan i grannstaden och det blev lite festligheter med utgång och alldeles för lite sömn, men eftersom det inte händer så ofta och det var en riktigt bra kväll så gör det inget :)
I måndags var det sedan tillbaka till verkligenheten och jag hade ett möte, så nu är det bestämt att  jag ska försöka ta tag i mitt yrkesliv på allvar och helt enkelt läsa en kurs som kan vara till hjälp och som breddar min kompetens som det så fint heter. Får se vart detta leder, börjar pluggandet efter semestern så återkommer till detta...

Sedan var det ju länge sedan jag kom med ett boktips och eftersom jag är så dålig på att skriva numera så tänkte jag att jag får kompensera med inte bara ett filmtips utan även ett tips på bra läsning så här inför sommaren. Jag har tidigare nämnt min absoluta favoritbok Den Vidunderliga Kärlekens Histora av Carl-Johan Vallgren. Nu har han kommit med ännu en läsupplevelse och även om denna inte på något sätt kommer i närheten av Den vidunderliga så är det ändå en väldigt spännande bok. Havsmannen heter denna vackra men också stundtals skrämmande berättelse:



"Falkenberg i början av 1980-talet. Den unga Nella har vuxit upp i samhällets utkant. Hennes yngre bror Robert är mobbad i skolan, och Nella gör allt för att skydda honom. På så sätt hamnar hon i ekonomisk skuld till broderns värsta plågoande, som verkar vara i stånd till vad som helst. Hennes tidsfrist rinner snabbt ut. Men snart inträffar något överraskande, något som ändrar förutsättningarna för allt. Havsmannen är en spännande, intensiv och vacker bok om syskonkärlek och svek - och om vardagens möte med det främmande och fantastiska."

Nu till helgen har jag tagit tre dagars semester och beger mig på fredag ner till Björkarnas stad får ett kärt återseende med både staden i sig och de härliga människorna som finns där. Sedan är det bara två veckor kvar att arbeta innan det är dags för semester på riktigt. Fortfarande har värmen inte riktigt återvänt helt, men grönt och skönt är det överallt. Tänkte avsluta med en bild om visar hur snabbt det faktiskt går när våren och sommaren gör éntre här uppe hos oss och som ändå får en att tro att det kan vända lika snabbt när det gäller temperaturen:




Denns bild är tagen första helgen i maj och bara en månad senare så kan man gå barfota i gröngräset, så värmen kommer den med - det gör den!!

Kram!


RSS 2.0