Dagens boktips x flera


Hej Ninni

Idag tänkte jag att jag skulle komma med ett tips om den senaste boken jag läst, men sedan började jag fundera lite på vilken typ av böcker jag gillar och då insåg jag att detta brev kommer att innehålla betydligt mer än ett boktips. 
Jag har redan konstaterat att jag i stort sett aldrig läser deckare, men det betyder inte att jag inte gillar spänning. Det måste ju finnas något som gör att man vill vända blad och ta reda på vad som kommer hända härnäst, men spänning behöver ju inte ha med mord och ond bråd död att göra. Berättelsen måste helt enkelt drivas framåt av något som håller kvar läsarens intresse - ett mysterium, en gåta att lösa...
Nu känner jag plötsligt att jag säger emot mig själv lite, kanske jag gillar deckare ändå, men den typ av böcker jag syftar på är en annan slags deckare än de som handlar om poliser som löser mordfall. 
Spänningsromaner ska det vara, men de som väcker mitt intresse har också inslag av kultur, religion och historia.

Innan jag kommer till min senaste läsupplevelse tänkte jag nämna några andra böcker som jag varmt rekommenderar. Först och främst de välkända böckerna om professor Robert Langdon av Dan Brown, framför allt då Da Vinci-koden och min absoluta favorit Änglar och Demoner. Jag gillar böckerna just för författarens förmåga att förvandla sina kunskaper i kultur- och religionshistoria till nervkittlande spänning.
Nästa författare är Kate Mosse (Nej, det är inte supermodellen, som ju inte har samma stavning av efternamnet :P ) Jag har läst flera av hennes böcker, men det är framför allt Labyrinten som jag skulle vilja tipsa om. Hon skriver om förföljelsen av katarerna i medeltidens Frankrike och hon blandar religion, historia, dåtid och nutid.
Jag har också läst en del böcker som handlar om asiatisk historia. Jung Changs Vilda Svanar, som "skildrar tre generationer kvinnors liv i 1900-talets Kina och är ett fängslande vittnesbörd om en våldsam epok som innebar stora förändringar och där politikens inverkan på människors liv var enorm."
Japans historia skildras i Lesley Downers Den Sista Konkubinen och i Det Rena Landet av Alan Spence.
Sedan har vi ju också inte att förglömma den svenska författaren Vilhem Mobergs klassiker Romanen om Utvandrarna om de människor som emigrerade från Sverige till Amerika på 1800-talet. Kanske inte direkt en spänningsroman, men lika bra för det.
Det var bara några exempel på böcker du bör läsa om du gillar spänning och historia. Det finns givetvis många fler, men brevet skulle bli så orimligt långt om jag räknade upp dem alla. Det kommer dock fler eftersom istället. Nu till boken jag egentligen skulle tipsa om och det är Katerdralen vid havet av Ildelfonso Falcones de Sierra:

 (Bild från adlibris.com)

"Bernat Estanyol, en livegen bonde i 1300-talets Spanien, tvingas av den brutale feodalherre att lämna både hustru och gård. Med sin lille son Arnau flyr han till Barcelona, staden där förrymda trälar har chansen att bli fria och finna lyckan.
Arnau växer upp i den myllrande storstaden och möter människor som kommer att följa honom resten av livet - i vänskap och svek, i kärlek och krig. Pojkens liv sammanlänkas med byggandet av Santa Maria del Mar, folkets egen katedral. Medan det storslagna bygget reser sig allt högre mot himlen får vi följa Arnaus dramatiska färd ut ur fattigdomen och förtrycket på väg mot samhällets högsta topp. Men hans öde ligger i inkvisationens händer...
Katedralens vid havet är en levande och fascinerande skildring av Barcelonas storhetstid som viktig handels- och sjöfartsstad. Den speglar ett samhälle präglat av stora sociala orättvisor, pestens härjningar och religionens hårda grepp om folket. En gripande historia om okuvlig frihetslängtan och gränslös passion."

Det här är en tegelsten på över 600 sidor och även fast det ligger några böcker på nattduksbordet som väntar på att läsas så känner jag mig inte så manad att kasta mig över dem, men jag är säker på att lässuget snart kommer tillbaka, måste bara pausa lite först och sedan är det ju så att det går lite långsammare med läsningen när man jobbar och är trött på kvällarna. Nu ska jag fortsätta min lediga onsdag med lite historia på tv faktiskt.


"History is not what happened, it is what someone wrote down"


Kram!


Rutiner igen


Hej Ninni

Då var de två första arbetsdagarna efter semestern avklarade och de har faktiskt gått över förväntat. Visst det är mycket att göra, men de som har haft hand om mina uppgifter medan jag har varit ledig har skött sig mycket bra :)
Att det är lite att ta igen innan jag har helt koll på läget det visst jag ju att det skulle vara. Det är returer som ska göras, beställningar som ska läggas, nya varor att gå igenom och packa upp, papper som ska läsas och sorteras och så vidare.
Men allt detta gör ju att dagarna går fort och bara jag gör en sak i taget så ska det nog ordna sig. Jag har en tendens att börja på flera saker samtidigt bara för att jag vill få allt gjort på en gång och det vet ju de flesta att det inte fungerar särskilt bra.
Imorgon är jag i alla fall ledig och sedan är det jobb två dagar till och sedan ledig helg - jag sa ju att jag mjukstartar :)
Alltså, appropå något helt annat så visades just nu comhems nya reklam på tv:n, den där de har med tvillingpojkarna som pratar sitt eget språk med varandra. Jag såg detta filmklipp första gången på youtube innan det började användas i reklamen och som de flesta andra tyckte jag också att ungarna var så söta, nu när de kör reklamen om och om igen så är de inte alls söta längre - nu vill jag bara att de ska hålla k*ften!!
Ja, det var ett litet sidospår kanske, men de är bara så irriterande... Katten däremot, som de hade tidigare - älskar den!! Skrattade lika mycket varje gång jag såg den, men så var den ju lite tystare också ;)




Kram!


Tillbaka i hamsterhjulet


Hej Ninni

Jag skriver ett kort brev nu eftersom jag vet att jag inte kommer orka göra det ikväll. Första arbetsdagen efter semesterna idag och jag börjar så klart med ett kvällspass, men trots detta har jag faktiskt en ganska bra vecka när det gäller arbetstiderna i alla fall. Det blir lite mjukstart så där, alltid något...
Vill verkligen inte börja jobba igen, men vad ska man göra? Bara att bita ihop och vara glad att man har ett jobb och så vidare...
Bara för att göra saken ännu bättre så är det jättefint sensommarväder ute...
Ja, ja nu ska jag sluta vara bitter och göra mig ordning - tillbaka till verkligheten!


Kram!


Skogsäventyret


Hej Ninni

Förra året anordnade man tack vare kontakter och släktband en konsert/festival i en liten by (med inte ens 30 invånare) långt ute i skogen. Den kvällen kom det helt oväntat ca 1500 personer dit för att lyssna på bland annat Mowitz och Timbuktu. Jag åkte dit tillsammans med Bästate A, som ursprungligen kommer från en av grannbyarna och hela kvällen blev en succé.
Så när byn bestämde sig för att göra om det hela i år så åkte vi såklart dit igen. Där var vi alltså igår och det det var en bra kväll, även om det kändes som att det var mindre folk detta år. Jag gissar dock att det har att göra med att man inte fått dit lika bra artister i år, jag menar vad har egentligen Dogge gjort sedan han erbjöd "en cykel på köpet"....





Idag har jag inte gjort mycket alls förrutom försök att dämpa min ångest över att min semester är över. Även om jag inte gjort så mycket för utom veckan utomlands och vädret inte har varit helt perfekt, så har det varit så underbart skönt att vara ledig dessa veckor. Jag skulle utan tveckan kunna vara ledig en månad till och inte göra mycket alls då heller. Men, men det är ju tyvärr så att pengar behövs och för dem måste man arbeta.

Just smile and wave boys, just smile and wave...


Kram!


Skördemarknad


Hej Ninni

Dagens brev kommer lite tidigare än vanligt eftersom jag ikväll ska iväg på ett litet skogsäventyr, men mer om det imorgon. I helgen anordnas Skördefest och Miljödagar här och det är min favoritmarknad. Jag är inte så förtjust i andra marknader där det mest brukar säljas en massa skräp tycker jag - godisremmar, sockar, billiga kläder av dålig kvalité och annat tingel-tangel. På Skördefesten däremot säljs det närodlade produkter av alla de slag som grönsaker, sylt, saft, honung och massor av fina hantverk. Maknaden tar också till viss del plats i kyrkstugorna och bara miljön där är så mysig:




Mycket folk var det.



Jag och mamma min tog en sväng runt marknaden och tittade på allt fint, men det blev inte så många inköp för min del. Hittade dock ett tenntrådsarmband som jag funderat på att köpa tidigare, så idag fick det följa med hem. Köpte det av Lapland Handicraft:



Vädret idag är lite konstigt och oväntat för de flesta verkar det som, i alla fall om man ser på vad folk tagit på sig. Det är varmt, väldigt varmt till och med och fuktigt. Själv hade jag också alldeles för mycket kläder på mig och jag tycker mest att det är jobbigt när allt blir så här klibbigt. Så efter en fika i centrum bar det av hem igen så man fick ta på sig något svalare :)
Så ikväll ska jag alltså ut i skogen, ja på sätt och viss i alla fall... Vi gjorde det här förra året, men då var det mer spontant så vi får se vad det blir av detta i år. Nej, som sagt - återkommer imorgon ;)


Kram!


Fredagsmys


Hej Ninni

Blev en sådan där göra-ingenting-dag, för att jag kan ;) Nu är det fredagsmys:



 (Bilder från google)


Kram!


En kopp te


Hej Ninni

Oj vilken långsam start det blev på dagen. Hade helst legat kvar i sängen hela dagen, men även fast det fortfarande är semester så kändes det inte helt okay. Men sedan tog jag igen det genom att städa lägenheten och tvätta några maskiner.
Nu har jag slagit mig ner i soffan med detta som sällskap:



Som du säkert förstått vi det här laget så är jag en riktig teälskare. Kaffe dricker jag inte, har aldrig lärt mig och när jag tagit mig så här långt i livet utan denna dryck så ser jag ingen anledning till att börja. Men det blir ganska många koppar te per dag istället och det ska vara svart te. Har hittat några få gröna som jag tycker är okay,  men de röda kommer jag inte alls överens med. Nej, svart te är det jag föredrar och ikväll är det Russian Earl Grey i den alldeles nyinköpta koppen och till det några Christinas Chokladbegär:

(Bild från goteborgskex.se)


Underbart goda "havrekakor med stora bitar av mörk choklad och kakao nibs, doppade i belgisk choklad". På sidan av paketet finns också receptet om man vill prova på att baka dem hemma.


Kram!


En shoppingdag


Hej Ninni

Idag begav jag mig iväg till grannstaden för lite shopping. Tog bussen, då jag inte äger någon egen bil. Det är alltid likadant när jag åker buss själv, är resan längre än några kilometer så faller mina ögon ihop och jag somnar. Jag tror att det härstammar från min tid som student, då blev det ju många längre bussresor och för att få tiden att gå fortare så var det bästa att låta sig vaggas till sömns av bussens motorljud. Numera sker det alltså per automatik.

Hur som helst, tillbaka till shoppingen. I julas och när jag fyllde år så fick jag en del presentkort som jag inte kommit mig för att använda. Dåligt av mig jag vet, men idag så blev hälften av dem upphandlade i alla fall.
Jag har varit lite tveksam till en av de färger som är mest i ropet nu i höst, nämligen senapsgul. Är det egentligen en snygg färg? Jag vet inte... men jag föll till föga trots allt och köpte mig en topp, tänkte att det kunde vara bra att börja med ett mindre plagg till jag bestämt mig för vad jag egentligen tycker. Köpte denna på VeroModa:



Hittade ingen bild med rätt färg, men det är den modellen i alla fall. Jag köpte också nya tekoppar (4 st) på Indiska. De hade så många olika fina mönster att välja mellan, så det blev lite svårt. Men till slut bestämde jag mig för den här:


Dessutom så räckte presentkortet jag hade där till en kudde och en teburk. Slutligen så hade jag ett presentkort på The Bodyshop och där blev det denna: http://www.thebodyshop.se/web/Sortiment_3.aspx i doften vanilj. Är väldigt svag för det mesta som doftar vanilj, så det blir oftast mitt val när det gäller cremer och parfymer.

Det är bara att konstatera att presentkort är bra, trots att många tycker att det är tråkigt att ge bort i present. Men jag tycker det är jättebra, för då får jag ju köpa något som jag verkligen vill ha.
Det var mina fynd det och billigt blev det ju också vilket alltid är ett plus.


Kram!


Husmorstips


Hej Ninni

Har haft en väldigt lugn dag och bara njutit av de sista dagarna i frihet. Dagens början var väl inte den bästa dock. Blev väckt av ett oväsen som ekade i hela trapphuset. Låg kvar i sängen och funderade på vad det var, tillslut kom jag på vad det måste vara, eller snare vem!
Någon städade trapporna och jag vet inte men denna någon kanske kan ha varit på lite dåligt humör, för varje tag med moppen så slog denna någon i vägen och på andra sidan i trappräcket. Jag kanske ska nämna att jag bor på 5:e av 6 våningar och att lyssna på dessa smällar som ekade genom hela trapphuset i sex våningar var väl så där kul det första man göra när man slår upp sina blå. Ett tag övervägde jag att rusa ut i bara morgonrocken och visa denna någon hur man moppar trappor utan att få det att låta som en mindre bra trumslagarsymfoni, men med tanke på denna någons förmodade dåliga humör så stannade jag kvar i sängen med kudden över huvudet till symfonin/städningen var klar.
Har som sagt inte gjort så där överdrivet mycket idag, men lite nytta blev det. På eftermiddagen lyckades jag tillslut övertala mig själv att det faktiskt skulle vara skönt med en promenad och det var det också. Faktiskt så var det riktigt varmt och soligt ute, så det kändes bra att jag tog mig ut tillslut och jag promenerade faktiskt i en timme också.
Innan dess så saltdiskade jag mina tekoppar. Det är ett sådant där husmorstips, som för en tedrickare av stora mått som jag, är väldigt användbart. Saltet tar helt enkelt bort beläggningarna/missfärgningarna som te kan lämna efter sig i koppar av porslin och det funkar! Detta kanske är ett välkänt faktum, men jag har inte känt till det så länge. Har inte så stor koll på alla dessa husmorstips som finns där ute, vilket ju egentligen är väldigt trist för de fungerar verkligen. Ett annat tips, vet egentligen inte om det är så mycket till husmorstips, men det är i alla fall också väldigt användbart och det är Galltvål. Ett helt oslagbart sätt att ta bort fläckar från textilier och dessutom miljövänligt. Glöm Vanish - Galltvål fungerar!!

 (Bild från google)

Så det var lite tips som du kan ha användning av där hemma. Nu blir det soffmys till först säsongspremiären av True Talent och sedan säsongsavslutningen av Hells Kitchen.


Kram!


Sista veckan


Hej Ninni

Humöret är bättre idag. Ibland har man bara sådana där dagar och det enda som behövdes egentligen var en kväll med lugn och ro så kändes det bättre.
Idag började min sista semestervecka. Ojoj, vet inte alls vart dagarna tagit vägen. Tiden skulle ju sakta ned under ledigheten, men inte det.
Idag blev det en sväng in till centrum för lite ärenden och så en fika med min vän M, trevligt som vanligt och en bra start på veckan.
För ett tag sedan fick jag hem en klänning från H&M som jag misstänker att jag kommer att bosätta mig i när vädret blir lite kyligare:

(Bild från hm.com)

Beställde den svarta först och den var så skön, så därför var jag ju tvungen att beställa den i mörkt vinröd också och den fick jag hem idag.
Nu ska jag invänta säsongspremiären av Svenska Hollywoodfruar. Tycker de är riktigt roliga, favoriten är så klart Maria Montazami, hon är bara för härlig i all sin flumighet. Sen så kan jag också tycka att det är ganska skönt att bara få drömma sig bort ibland till hur det skulle vara att ha ett sådant liv. Inte för att jag vet om jag egentligen skulle vilja ha det så där, men det är kul att se i alla fall. Det här blev för övrigt ett väldigt spretigt brev märker jag, men så är det ibland...


Kram!


Kort och koncist


Hej Ninni

På dåligt humör ikväll... men nu har jag tänt massor med ljus, gjort en kopp te och ska mysa ner mig i soffan och fortsätta se på tredje säsongen av The Big Bang Theory - och så är det med det...

Kram!


Skogspromenad


Hej Ninni

Idag, och för den delen igår, har varit riktiga slödagar. Har inte gjort mycket alls, utan mest bara läst bok. Men jag skyller det mest på vädret, då regnet fortsatt att ösa ner. Idag var dock vädret bättre, så då var det bara att passa på att ta en promenad i skogen medan det var uppehåll och solen sken:




En av alla mystiska varelser som bor i skogen. Visst kan du se den eller är det kanske bara jag som har alldeles för livlig fantasi? :)





Har blivit alldeles för stillasittande under semestern. Erkänner dock att jag är lat, så enkelt är det, men måste försöka få till en ändring nu. Det är ju så fint i skogen nu, så fler promenader där får det lov att bli. Löven har inte riktigt börja skifta färg ännu, utan det är fortfarande så där grönt och vildvuxet, men man märker att det snart är på gång - hösten närmar sig och jag gillart! :)


Kram!



Dagens boktips


Hej Ninni

Bjuder på dagens boktips innan det är dags för fredagsmys med rabarbercheesecake. Som jag nämnde för ett tag sedan har jag nu läst Cecilia Samartins senaste roman Drömhjärta:

(Bild från bonniersbokklubb.se)


"Kusinerna Nora och Alicia växer upp på 1950-talets Kuba, en paradisö för två små flickor från välbeställda familjer. De är bästa vänner som delar lekar och drömmar, men när Fidel Castro griper makten förändras allting hastigt och de tvingas skiljas åt. Nora flyr med sin familj till USA, medan Alicia under Castros regim får uppleva hur det en gång så lyckliga livet i Havanna nu gränsar till fattigdom och nöd. Efter många år mäktar Nora inte längre med att nöja sig med att bara läsa Alicias brev. För att hjälpa sin sjuka väninna måste hon återvända till ett ofattbart fattigt Kuba, där varje dag är en kamp och där hungern driver människor till desperata handlingar.

Cecilia Samartin porträtterar skickligt styrkan i två kvinnors vänskap som varken tid eller avstånd kan rubba och hur det politiska styret förändrar livet för alla. Drömhjärta är en tankeväckande och vacker roman som både fängslar och berör."

Precis lika bra som Señor Peregrino, bara att läsa båda två tycker jag.


Kram!


En roadtrip i regnet


Hej Ninni

Idag har det alltså fortsatt att regna och det har varit sådant där "blött" regn, du vet ett regn med små, små droppar som gör att precis allting känns blött.
Men det är inget som hindrar att man ger sig ut på äventyr. Jag och Bästaste A hade egentligen planerat en längre tur, men just på grund av vädret så hoppade vi över sista etappen. Den får vänta till en annan dag då vädret lämpar sig bättre för utomhusaktiviteter.
Vi hade planerat att vi skulle utforska länet idag kan man väl säga och det gjorde vi också, även om det blev lite närmare hem den här gången.
Vi började med att besöka en butik, eller egentligen fabrik kanske, där de tillverkar sina egna ljus. Varje gång jag är där tror jag att jag, om det bara var möjligt, skulle kunna köpa med mig hela butiken, men man måste ju tyvärr behärska sig - eller rättare sagt så är det väl plånboken som tvingar en till behärskning. Men nu är i alla fall lite av hösten och vinterns mysbeslysning inhandlad:


Köpte det gröna höstiga ljuset idag, det lilla vita har inhandlats i samma butik under ett tidigare besök.


Till sovrummet, där jag har lila som accentfärg.


En ljuslykta med mysbelysning i höstmörkret

Efter detta stopp fortsatte vi till ett café som ligger i en liten by en bit utanför stan, eller det var i alla fall meningen att vi skulle dit. Vi var dock lite tidiga, så medan vi väntade på att de skulle öppna så fortsatte vi köra omkring lite för att fördriva tiden. Tyvärr var det inte mycket att se efter dessa vägar förrutom skog, vilket är grönt och fint i sig, men inte direkt jättespännande. Efter att ha svängt in på en grusväg med ett backe som i lutningen påminde lite om en bakhoppningsbacke, så slutade det med att vi körde till nästa större samhälle för att tanka. Lite väl lång väg för att tanka kan man kanske tycka, men vi fick massor med tid på oss att surra och när vi var tillbaka vid caféet så hade de ju öppnat.
Det är ett jättefint och mysigt ställe, med väldigt gott hembakat fika. Det var bara lite synd på vädret för det hade varit mysigt att sitta ute i deras fina trädgård, men inne var det väldigt bra också. Jag hade hört en hel del om detta ställe av vänner och bekanta, men aldrig tagit mig iväg dit själv, men nu blir det absolut fler besök där:




Gigantiska och mycket mumsiga bakverk serverades.


men det fanns även en del annat till försäljning...

Resten av dagen har jag bara kurat inomhus, men jag måste faktiskt erkänna att jag tycker sådana här dagar är riktigt mysiga. Som jag har nämnt tidigare finns det ju en anledning till min sena semester...
Ikväll har jag tittat på säsongsavslutningen av Sommar med Ernst, så jag antar att sommaren verkligen är över nu då? Jag vill också säga att om det nu är så att jag inte kan bo i hyttan som Ernst inredde förra sommaren så kan jag tänka mig att bo i sjöladan istället. Det skulle faktiskt inte göra något alls, jag kan offra mig på den punkten... och oavsett vilket av dessa boenden det nu blir så är ett önskemål att en av hantverkarna, Mackan,
ingår i köpet, det skulle heller inte göra så mycket.... ;)


Kram!


Middagstips: Paj


Hej Ninni

Även idag har regnet öst ner här, men på förmiddagen blev det ändå lite äventyr, men mer om det senare. Dagens middag bestod av paj med jättegod smak av getost, under förutsättning att man tycker om getost alltså:

Paj med getost och grönt

4 personer

Pajdeg:
2 ½ dl vetemjöl (går att byta ut en del mot graham)
1 krm salt
125 g kylskåpskallt smör i tärningar
2 msk iskallt vatten

Fyllning:
150 g getost, smulad
2 dl lättcréme fraiche
2 ägg
1 liten squash, skivad och fräst i olivolja
1 röd paprika i bitar
1 ask cocktailtomater
1 tsk flingsalt

Blanda hastigt mjöl, salt och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt minst en halvtimme.
Tryck ut degen i en pajform, nagga botten. Förgrädda i 200° ugn ca 10 minuter, ta ut och höj värmen till 225°.
Mixa osten med créme fraiche och ägg, häll i pajskalet. Lägg i squash, paprika och tomater, stö över flingsaltet.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Ta ut och låt pajen sätta sig 5-10 minuter innan servering.
Servera med exempelvis grönsallad dressad i lite citronolja och salt, eventuellt lite lufttorkad skinka till.






Kram!


Middagstips: Halloumiköttbullar


Hej Ninni

Idag har det varit så där mulet och regnigt hela dagen och när man ändå mest pysslar på inomhus så passar det ju bra att göra ett recept som tar lite längre tid. För en halloumiälskare som jag är den här rätten mums:

Halloumiköttbullar

4 personer

250 g halloumiost
4 skivor dagsgammalt vitt bröd
mjölk
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g lamm- eller nötfärs
1 knippa bladpersilja
1 kruka färsk mynta
2 ägg
cayennepeppar efter smak
1 tsk spiskummin
salt och peppar
olivolja
1 dl vetemjöl

Skär bort kanterna på brödet, lägg i en skål och häll på så mycket mjölk att det täcker. Låt svälla en stund och krama sedan ur mjölken. Lägg det urkramade brödet i en bunke. Skala och riv lök och vitlök och blanda i tillsammans med köttfärs, finhackad persilja och mynta, ägg och kryddor. Rör ihop smeten så att den blir slät och fin. Låt vila i kylen en stund.
Skär halloumin i tärningar. Forma färsen till ganska stora bullar, gör en fördjupning med fingret, lägg i en ostbit och dra färsen över hålet så att ingen ost sticker ut.
Hetta upp olja i en stekpanna. Rulla bullarna i mjöl. Stek i omgångar 3-5 minuter eller tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera med exempelvis sallad, klyftpotatis och en yoghurtsås med mynta.



Har provat att göra dessa både med lamm- och nötfärs och det blir lika gott med vilket som. Däremot använder jag aldrig 250 g halloumiost, det är alldeles för mycket. Tror att jag kanske använder hälften av detta, men det beror väl helt på hur stora man gör bullarna. Idag blev det quinoa som tillbehör.

Kram!

 

Augustikväll


Hej Ninni

De senaste två dagar har det blivit mycket spring på stan.
Igår hämtade jag hem min bebis. Som du kanske kommer ihåg så skedde det ett litet missöde med en kopp te för några veckor sedan, men nu har jag alltså fått tillbaka min lilla dator och nu är den hel och ren igen.
Igår lämnade jag också en påse kläder till Röda Korset av de kläder och skor jag tillslut lyckades skiljas ifrån när jag rensade i garderoben. Det blev faktiskt en påse att kasta också så jag tyckte ändå att jag vara ganska duktig, men inte var det lätt ;)
Det blev också en lunch med Söta S och alla hennes busungar. Slutligen köpte jag också en present till några jag tycker väldigt mycket om, som tack för en hel del helt enkelt. Den var lite otymplig att få hem, men med hjälp av Söta S, ett snöre och pakethållaren på min cykel gick det bra tillslut. Kommer nog en bild på vad jag köpte lite längre fram.
Idag blev det äntligen ett besök hos min frisör, så nu har jag en lite mörkare färg och betydligt fräschare hår. Sedan har jag varit och storhandlat också, vilket var välbehövligt för skåpen gapade tomma här hemma. Nu blir det att laga lite nya recept, kanske att jag delar med mig av dem också.
Nu ska jag tända lite ljus, mysa ner mig i soffan och forsätta titta på när Gordon Ramsey skriker åt sina kockar i Hells Kitchen.




Kram!



 

Tid för inspiration


Hej Ninni

Har funderat en del kring det här hur man vill leva sitt liv och kanske då framför allt vilka människor man vill ska vara en del av det livet. Jag läste och blev inspirerad av detta:
http://attvaranagonsfru.se/?p=4385 
Så bra och så rätt, förövrigt en riktig feel-good-blogg.

Jag håller med henne helt och fullt, men det är ändå svårt. Jag har ett hett temprament och stubinen är inte många millimeter det vet jag, det har hänt mer än en gång att jag inte kunnat hålla mig lugn i situationer där det helt klart hade varit bättre att bara vara tyst. Jag dömmer människor och fort går det. Det kan till och med vara så att vissa dagar tycker jag helt enkelt inte om människor - inga alls faktiskt...
Trots detta måste man ju ändå försöka sträva efter att bli bättre, jobba med sig själv och hela tiden ha tanken om karma och "vänlighet som livsfilosofi" i bakhuvudet.

Relationer är svårt, oavsett vad det handlar om för typ av relation. Jag resonerar dock lite som så att tycker man om någon, bryr man sig om och betyder någon någonting så tar man sig tid, för tid är väl egentligen det mest värdefulla man kan ge en annan människa.
Oavsett om det handlar om tid att träffas, lyssna, eller helt enkelt att ta sig tid att säga något snällt eller visa att man tänker på någon eller att man faktiskt är intresserad av vad som händer i någon annans liv .Givetvis förrutsätter ju allt detta att man själv är villig att ge av sin egen tid tillbaka, men det tar jag för givet att du förstår... ´

Jag har väl insett att människor som inte har viljan att ge av sin egen tid inte är människor som jag vill eller behöver i mitt liv. Är man inte villig att ge av sin egen tid då är man heller inte värd min och kommer i fortsättningen att förpassas till det "vita bruset", det är min målsättning i alla fall.... Då menar jag självklart tid i positiv bemärkelse, människor som endast bidrar med negativ tid bör hänvisas till bruset utan att pasera gå...
Vill jag att någon ska vara en del av mitt liv då tar jag mig tid för den människan!

 (Bild från google)


Kram!


Sköna söndag


Hej Ninni




Mammas blåbärskaka med marsánsås i solskenet på altanen - det är en sensommar söndag när den är som bäst.


Kram!



Recept: Blåbärssviss


Hej Ninni

Detta är alltså vad det bjöds på idag efter ett besök i blåbärsskogen. En väldigt god och enkel efterrätt från norrmejerier.se/recept.



Blåbärssviss

4 portioner

1 ½ dl vispgrädde
30 g vit choklad
1 dl blåbär (tinade om de varit frysta)
1 dl créme fraiche
20 små maränger
citronmeliss till garnering

Vispa grädden hårt. Varva riven vit choklad, vispgrädde, créme fraiche, blåbär och maränger i fyra portionsglas. Avsluta med riven eller skuren vit choklad och en grön kvist. Servera direkt.



Kram!


En lördag i blåbärsskogen


Hej Ninni

Började dagen i långsamt tempo, älskar de här mornarna när man inte behöver skynda iväg någonstans utan kan göra allt i sin egen takt.
Efter frukost och lite plock här och där så åkte jag ut till menageriet och där hade de planerat att bege sig ut i skogen för att plocka blåbär, så jag fick tilldelat mig en hink och så bar det av. Hundarna följde med och de var nog de som var mest exalterade över att komma iväg. Var i alla fall ett himla liv innan vi väl kom iväg, kan tänkas att de tyckte vi var alldeles för långsamma - de var ju klara att åka för länge sen!
Det finns dock ett litet problem med att ha med dem i bärskogen och det är inte det att de springer bort eller så, inte alls, snarare tvärtom...
Liten är egentligen inte mycket till problem för hon är fullt upptagen med att springa hit och dit och överallt på jakt efter det mesta. Stor däremot - hon är ett problem! Det är nämligen så att det inte bara är människor som tycker om blåbär, utan även hundar och då i synnerhet Stor och hon har ju sitt eget sätt att plocka dem. Genom blåbärsriset som en dammsugare plöjer hon och det är inte så att hon tar några bär bara, hon tar allt och hon kan hålla på hur länge som helst. Så ska du ha några bär själv så gäller det att plocka fort för annars blir du utan....





Dammsugaren in action


Har man sprungit långt och fort så blir också tungan väldigt lång när man väl stannar.







Trots viss motarbetning alltså så fick vi i alla fall ihop en hel del blåbär. Det blev också en fika där i solskenet och när vi kom hem blev det blåbärssviss till efterrätt minsann. Recept och bild i nästa brev.



Kram!


Dagens boktips x2


Hej Ninni

Under veckan i Bulgarien blev det så klart en hel del läsning i solstolen och jag plöjde igenom två böcker som jag skulle vilja rekommendera. Först ut är En Dag av David Nicholls:

(bild från cdon.se)

" Du kan leva hela ditt liv utan att inse att det du letar efter finns rakt framför dig.
15 juli 1988. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet. Dagen efter måste de gå skilda vägar. Men vart kommer de att vara den 15 juli året därpå? Och alla andra år som följer?
Tjugo år. Två människor. En dag."

En Dag har förövrigt filmpremiär i oktober i år, med Anne Hathaway och Jim Sturgess i huvudrollerna som Emma och Dexter. Kan ju kanske vara kul att läsa boken innan dess.

Den andra boken heter Señor Peregrino och är skriven av Cecila Samartin:

(Bild från ceciliasamartin.se)

"Jamilet är en sällsynt vacker flicka, men på grund av ett ohyggligt födelsemärke blir hon utstött i den lilla mexikanska byn där hon har vuxit upp. Efter moderns död tar hon sig under dramatiska omständigheter till sin moster i USA i ett desperat försök att finna bot på sin förbannelse. Med falska papper får hon arbete på ett mentalsjukhus och möter där den udda och gåtfulla Señor Peregrino. Han tar henne tillbaka till sin ungdom, då han påbörjade sin pilgrimsvandring till legendariska Santiago de Compostela.
Boken är en poetisk och gripande berättelse om livet. Den handlar om att aldrig mista tron på kärleken och att våga leva på den sköra linjen mellan hopp och förtvivlan.
En stor roman om kärlek, passion och tron på mirakel."

Näst på tur för mig att börja läsa är denna författares senaste bok Drömhjärta, mer om den senare alltså.

Kram!






Fransk lackning, filmmys och garderobsrensning


Hej Ninni

Inledde dagen med ett besök på Bästaste A's jobb eftersom hon ville öva fransk gelélackning och det är klart man ställer upp på som testperson då ;) Så nu har jag jättefina naglar med fransk lackning, snyggt när man nu fått lite solbränna också:




Det är lite svårt att fota sina egna naglar, så bilden är väl inte den bästa. Gelélackning är, om du inte känner till det, ett lack som sitter kvar i cirka 3 veckor eftersom lacket får härdas i en uv-lampa mellan varje lager som läggs på. Jättebra om man tex har ett jobb som gör att vanligt nagellack inte håller mer än en dag (vilket jag har).

När A fixat mina naglar, så gjorde jag lite ärenden, bland annat bokade jag tid hos min frisör nästa vecka. Det är dags att få ordning på skatboet igen :) Då det var dags att trampa hem så öste regnet ner, så när jag väl kom hem frusen och blöt så blev det att krypa ihop i soffan och titta på film. Såg A Beautiful Mind där Russell Crowe spelar nobelprisvinnaren i ekonomi John Nash. Var helt säker på att jag sett filmen tidigare, men det insåg jag ju snart att jag inte hade. Bra var den i alla fall.

Ikväll har jag börjat rensa i min garderob, jag skriver börjat för att gå igenom mina kläder och skor är inget jag kan göra på en kväll. Inte för att jag har en gigantisk garderob utan för att gå igenom allt och bestämma vad jag ska behålla och inte är väldigt traumatisk för mig, en väldigt uppstressande situation helt enkelt ;) Att göra sig av med kläder och skor är inte lätt så därför krävs det är man tar det lite i etapper för att det ska bli gjort alls...
Fyndade förresten en ny jacka i Bulgarien. Det finns en del billiga märkeskläder där om man gillar sådant, det är inte riktigt min grej men denna North Face-jacka kommer bli perfekt för höstpromenaderna:




Fina detaljer vid fickorna

Nu är det snart dags för Ernst, men jag tänkte att jag skulle släpa mig ner till konsum innan dess.

Kram!





Höstkänslor


Hej Ninni

Det är verkligen en kontrast att komma från 30-graders värme till bara 10 grader, men efter en vecka full av sol så måste jag erkänna att det är ganska skönt att med gått samvete få kura ihop sig inomhus när vädret påminner om att hösten snart är här. Dessutom älskar jag hösten, sommaren må ha sin charm, men hösten är verkligen min favoritårstid. Älskar när luften blir så där klar och hög, när det är dags för innemys med tända ljus och en kanna te. Stickade koftor och mumsiga soppor.


(Bild från google)

Idag har jag trots en god natts sömn känt mig ganska sliten, så det blev en lugn dag. Jag har packat upp resväskan eller rättare sagt tömt större delen av väskans innehåll direkt i tvättkorgen för vidare transport till tvättstugan så snart som möjligt. Har också pysslat med blommorna mina, uppdaterat mig på de bloggar jag läser, börjat se tredje säsongen av The Big Bang Theory och tittat på det avsnitt av Sommar med Ernst som jag missade när jag var borta.
Jag fick också för mig att jag skulle rensa bland alla papper som man har i pärmar och lådor och det är inte lite man samlar på sig. En del av detta vet jag verkligen inte varför jag sparat, men nu är det utrensat i alla fall.
Det här är också typisk för hösten, jag börjar fixa, dona och rensa här hemma, bo in mig igen efter all tid som spenderats utomhus under sommaren. Även om det är minst en månad kvar till den riktiga hösten, så fick jag verkligen höstkänslor idag och för mig är det som sagt precis lika bra som de där första vårkänslorna :)

Kram!


En vecka i Bulgarien


Hej Ninni

Nu är alltså bloggen igång igen efter en veckas uppehåll, en vecka som jag tillbringade med mamma min i Bulgarien, närmare bestämt i Sunny Beach. Har haft en avkopplande vecka med massor av sol och bad, men något mer besök i Sunny Beach blir det inte för mig.
Missförstå mig inte för det är inte det att jag är missnöjd med vår resa, vädret har varit bra, hotellet helt okay, stranden jättefin, och så vidare, men Sunny Beach är inte ett resmål för mig. Det är ju känt som ett partyställe och det visste jag innan, vi åkte ju såklart inte dit pågrund av detta utan helt enkelt för att vi hittade en billig resa just till Sunny Beach.
Varför jag inte skulle välja att åka dit igen är helt enkelt för att det är alldeles för högljudt, skränigt och turistiskt för min smak, för 10 år sedan hade jag säkert tyckt att det var jättebra, men nu tröttnade jag efter bara några dagar. Det går självklart att åka dit utan att besöka alla partyställen och sådant och bara sola och bada, vilket var precis vad vi gjorde, men samtidigt så ville vi ju också äta gott och njuta av kvällarna och då bör man nog välja något annat än just Sunny Beach.
Maten var inte dålig, men däremot väldigt tråkig. Detta kanske inte stämmer för resten av Bulgarien, men man åker inte till Sunny Beach om det är en kulinarisk upplevelse man är ute efter.
Två kvällar besökte vi den gamla staden Nessebar som inte ligger långt från Sunny Beach och även om den staden också är väldigt turistisk i sig så är den inte det på samma högljudda sätt som SB, där kan man faktiskt ta in atmosfären och uppskatta de fina kvällarna.
Allt som allt har det varit en bra vecka och en bra start på semestern, även om jag som sagt kommer välja en annan destination nästa gång. Nu en liten bildkavalkad:



Sunny Beach






Vårt hotell Sunny Day


Lunch i skuggan


En båttur till Nessebar



Nessebar


















Riktigt höga vågor några av dagarna




Kram!


Tillbaka i verkligheten - ja, eller nästan i alla fall...


Hej Ninni

Då var man tillbaka i ett kylslaget Norrland efter en härlig vecka med sol och bad i Bulgarien. Planet landade i huvudstaden fram på småtimmarna och sedan blev det en lång och jobbigt väntan innan nästa plan fortsatte norrut på morgonsidan. När jag väl tagit mig hem gick det ju såklart inte att varva ner heller, så nu börjar det bli en sådär 38-39 timmar utan sömn - resandets baksida antar jag.
Har i alla fall haft en väldigt skön vecka, men jag återkommer med mer om det imorgon, med en utförligare text och lite bilder, när jag inte känner mig näst intill bakis...

Ikväll har jag trots sömnbristen varit hos Bästaste A eftersom det är hennes dag idag! ♥ Ja, idag blir hon äntligen tant, för det är ju efter 25 som det börjar gå utför. Men ett Stort Grattis till henne i alla fall och ett varmt välkommen i klubben ;)

Nu ska jag ta och logga ut och krypa ner i sängen och ta igen de där förlorade timmarna av sömn och sova till jag vaknar av mig själv utan någon klocka som ringer, för jag har ju fortfarande tre veckors semester framför mig :)

Kram!


RSS 2.0