Middagstips: Morots- och rödbetspaj


Hej Ninni

Här kommer också receptet på den paj jag gjorde i onsdags, en perfekt rätt så här på hösten då det ju är skördetid. Sen tycker ju jag att den är extra god eftersom jag är svag för getost:


Morots- och rödbetspaj med getost

4-6 portioner

Pajdeg:
125 g kylskåpskallt smör
3,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk vatten

Skär smöret i tärningar och tillsätt mjöl, salt och vatten. Arbeta ihop ingredienserna med händerna eller en matberedare till en blank deg. Platta ut degen i en plastpåse och låt vila i kylen cirka 30 minuter.

Fyllning:
1 msk olivolja
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
4 dl grovt rivna rödbetor
4 dl grovt rivna morötter
150 g getost
0,5 dl solroskärnor

Tryck ut pajdegen i en form, ca 25 centimeter. Ställ formen i frysen 5-10 minuter. Nagga med en gaffel och grädda i 250 grader ca 5 minuter.
Hetta upp oljan i en panna. Bryn lök och vitlök cirka 5 minuter. Blanda ägg och mjölk i en skål. Salta och peppra. Fördela rödbetor, morötter, lök och getost i det förgräddade pajskalet. Häll på äggblandningen och toppa med solroskärnor. Grädda i 200 grader 25-30 minuter.




Kram!



Fillimpa


Hej Ninni

Det är bara att acceptera att jag helt enkelt inte klarar mig genom livet utan bröd. Utan bröd blir själen ledsen och det så kan man ju inte ha det. Så här kommer receptet på brödet jag bakade igår. Det är en fillimpa, alltså en limpa gjort på filmjölk och inte en limpa med en inbakad fil... ja, jag vet den var dålig, men om du läste serierna om Lucky Luke och Bröderna Dalton när du var liten så vet du vad jag menar :)

Fillimpa

2 limpor

5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
2 ½ dl rågkross
1 dl vetekli
½ dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
(½ dl solroskärnor alt. krossade hasselnötter)
(1 dl russin)
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
1 msk smör
rågkross

Ugn 175º
Blanda alla torra ingredienser noga. Solroskärnor/hasselnötter/russin är valfritt, brödet blir lika gott utan. Rör därefter ner filmjölk och sirap och blanda väl, till en lös och klibbig smet.
Smöra två 1 ½ liters avlånga brödformar. Strö rågkross i botten. Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i knappt två timmar.

(Tips! Täck brödet med aluminiumfolie efter en stund i ugnen. Då bränns inte ytan.)



Det behövs en stor skål när man ska blanda ihop smeten för det är många ingredienser, men det är lätt att göra och det blir ett riktigt gott bröd. Ett annat tips är att inte ta för mycket rågkross i botten av formen, utan bara precis så att det täcker botten för annars kommer du ha rågkross precis överallt när du ska skära upp brödet. Även fast man använder lite så släpper rågkrossen som du kan se på bilden, men det får man leva med om själen ska bli glad :)

Kram!



Husfrun i mig


Hej Ninni

Lediga onsdagen idag och jag har haft en riktigt produktiv dag. Husfrun i mig fick verkligen komma till sin rätt. Jag har bakat bröd, bytt rent i sängen, förberett balkongen för en kallare årstid, men fortfarande saknas de där höstblommorna. Jag hoppas dock att de kan inhandlas till helgen.
Sedan har jag även gjort en paj samt diskat och tvättat. Inte illa för en ledig dag ändå. Recepten på både brödet och pajen kommer dyka upp här framöver.
Om du undrar så tog jag faktiskt det tredje steget idag och både öppnade lådan och skruvade ihop maskinen. Just nu står den här framför mig och väntar och det kan faktiskt hända att jag tampar en stund på den redan idag! Ja, så är det, vet inte riktigt var all den här energin kommer ifrån, men det gäller att ta vara på den så länge det varar.
Ska ta och se "Halv åtta hos mig" nu och sedan blir det en dusch innan man kryper ner i den renbäddade sängen, en svårslagen myskänsla det.

Kram!


Ett steg i taget


Hej Ninni

Konstaterade ju för ett tag sedan att jag måste börja röra på mig lite mer så därför inhandlade jag för någon vecka sedan en träningsmaskin. Ja, en liten en alltså, det är inte frågan om något hemmagym delux eller så. Twist stepper heter den och ska öka smidigheten och så vidare. Men det här med träning och sådant är inget jag tycker man ska ha för bråttom med för då kan det sluta med att det inte blir någonting alls av det...
Så jag inhandlade alltså maskinen för någon vecka sedan och det var steg ett. Just nu är jag inne på steg två, en fas som pågått sedan inköpet. Steg två innebär att lådan med träningsmaskinen står i ett hörn av lägenheten och att jag då och då sneglar lite försiktigt på den när jag sitter i soffan. Det här kan bli en rätt långdragen fas, men den måste få ta sin tid, det måste kännas rätt att ta nästa steg helt enkelt. Det är inte helt bestämt vad steg 3 innebär, det kan vara så att endast locket på lådan kommer att öppnas, men det kan lika gärna bli så att maskinen faktiskt packas upp och sätts ihop... om det känns rätt alltså. Sedan tror jag att det krävs ytterligare en tid av eftertanke och möjlighet att snegla lite mer, den här gången på den faktiska maskinen. När det känns som att vi är på samma våglängd så kommer det slutgiltiga steget att faktiskt ställa sig på maskinen och på riktigt lära känna varandra. Men det steget kommer när det kommer, vi är inte där än, inte någon av oss...
Imorgon är jag ledig så då kan det hända att jag tar steg 3, kanske....
Annars trampade jag till jobbet imorse i hällregn, det var som att någon vridit på kranen för fullt och det fortsatte hela förmiddagen. Inte nog med regnet så har det stormat ordentligt och det är översvämning lite varstanns här omkring.
Trots att i stort sett hela september har regnet bort här så fortsätter jag att hävda att hösten är bäst, men, för det finns ett men, när det är sådant här väder så är det ju en förutsättning att man får stanna inomhus och mysa där det är varmt och torrt och inte tvingas ut i regn och blåst. Måste man trots allt ut tycker jag att man bör göra som när man var liten och ta på sig stövlarna och cykla fort som bara den genom alla vattenpölarna. Man måste ju gör det bästa av situationen ;)


En sådan här är det som bor i lådan (Bild från google)


Kram!


Nedläggning


Hej Ninni

Jag tror att jag ska lägga ner det här med att blogga.... i alla fall på måndagar. Så klart jag inte menar helt och hållet, men måndagar är ju den dag då jag jobbar det längsta passet och det är alltid något som ska ordnas innan, så jag tror att det får bli en bloggfri dag helt enkelt, alldeles för trött för att komma med något vettigt ändå när jag avslutat kvällspasset. Så får får det bli...

Kram!


Söndagsbio


Hej Ninni

Så överlevde jag ännu en jobbhelg och som avslutning blev det middag och bio med mamma min. Vi såg Niceville (The Help). Filmen var helt okay, men jag som har läst boken, skriven av Kathryn Stockett, tyckte såklart att den sistnämnda är bättre.

    

(Bilder från google)


"När Skeeter åvetvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter universitetet, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men Skeeter har förändrats. Hon har författardrömmar och reagerar allt starkare på de orättvisor hon ser omkring sig i 1960-talets Södern. Genom sitt arbete på lokaltidningen träffar hon två svarta hemhjälper - Aibileen och Minny. Tillsammans bestämmer de sig för att skriva en bok som skildrar verkligheten bakom de fina fasaderna i Jackson, staden de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta kvinnorna förnedrats och dikriminerats, men också om deras drömmar, längtan och hopp. Det är ett farligt arbete som kommer att förändra deras liv för all framtid."

En trevlig kväll var det och nu är det bara att ladda om för en ny arbetsvecka.


Kram!



Onödigt vetande en lördagkväll


Hej Ninni

Är mitt uppe i en jobbhelg och eftersom jag egentligen inte har särskilt mycket att komma med idag så snodde jag dessa fakta från en vän på facebook:

Om du skriker i 8 år, 7 månader och 6 dagar har du producerat tillräckligt med energi för att värma en kopp kaffe. (Knappast värt det.)
Om du fjärtar oavbrutet i 6 år och 9 månader, är gasen som produceras tillräckligt för att skapa energin av en atombomb. (Nu börjar det likna något!)
Det mänskliga hjärtat skapar nog tryck när det pumpar runt i kroppen att spruta blod 30 fot. (O.M.G.!)
En gris orgasm varar i 30 minuter. (I mitt nästa liv vill jag vara en gris.)
En kackerlacka kan leva i nio dagar utan huvud innan den dör av svält. (Ohyggligt!)
(Jag kan inte sluta tänka på grisen.)
Om du bankar ditt huvud in i väggen gör du av med 150 kalorier i timmen. (Prova inte detta hemma, kanske på arbetet.)
Hannen hos vandrande pinnar kan inte para sig när dennes huvud är fast vid kroppen. Honan tar initiativet till sex genom att slita loss hannens huvud. (Älskling, jag är hemma. Vad ...?)
En loppa kan hoppa 350 gånger sin kroppslängd. Det är som att en människa hoppar längden av en fotbollsplan.
(30 minuter. Lyckliga gris! Kan du tänka dig?)
Havskatten har över 27000 smaklökar. (Vad kan vara så välsmakande på botten av havet?)
Några lejon parar sig över 50 gånger om dagen. (Jag vill fortfarande vara en gris i mitt nästa liv ... kvalitet framför kvantitet.)
Fjärilar smakar med fötterna. (Någonting jag alltid velat veta.)
Den starkaste muskel i kroppen är tungan. (Hmmmmmm. ......)
Högerhänta lever i genomsnitt nio år längre än vänsterhänta. (Om du är ambidextrous, behöver du dra ifrån skillnaden?)
Elefanter är de enda djur som inte kan hoppa. (Okej, så det skulle vara en bra sak.)
En katts urin lyser under svart ljus. (Jag undrar hur mycket staten betalat för att ta reda på detta.)
En struts öga är större än dess hjärna. (Jag känner människor med samma problem.)
Sjöstjärnor har ingen hjärna. (Jag vet vissa människor med det problemet också.)
Isbjörnar är vänsterhänta. (Om dom byter, kommer de att leva längre.)
Människor och delfiner är de enda arter som har sex för nöjes skull. (Hur är det med grisar? Vet delfinerna om det här med grisar?)

Nu när du har lett minst en gång, är det din tur att sprida dessa galna fakta vidare och skicka detta till dem som du vill få att le, kanske till och med skratta. Med andra ord, skicka det till alla! (Och Gud älska det där med grisar!)


Kram!


Minnen av djurens konung


Hej Ninni

Jag har nämnt det tidigare, att jag älskar Disney och igår när det verkligen bara var skräp på tv så slog jag på min absoluta favorit som precis kommit ut på DVD/Blu-ray -
Lejonkungen
Filmen är innehåller det mesta och har en del hysteriskt roliga karaktärer och det finns så underbara citat som jag och Finaste naturligtvis gjort till våra egna och fortfarande använder när vi tycker det passar, vilket såklart ingen annan tycker - eller förstår för den delen ;) Några exempel bara:

- Ursäkta damen, men res på er!
- Åh, en med fyllning!

Sen så är ju filmmusiken helt underbar också och även om den kanske inte direkt räknas in i soundtracket fick jag en gång höra en av sångerna från filmen framförd bara för mig. En dag efter jobbet när jag var så där riktigt trött och sur kollade jag mobilen och hade då fått en röstmeddelande från Finaste där hon med sin "ljuva" stämma sjöng "far jag kan inte få upp min kokosnöt" och dagen kändes genast mycket bättre och jag skrattade länge efter det.
Jag har ett annat minne till filmen som är förknippat med minsta bror, han fotbollsspelaren. Han var väl så där i fyraårsåldern och brukade titta på filmen mest hela tiden, men inte hela... Det var bara en scen som han skulle se och detta kan ju verka lite udda, men det var scenen där Simbas pappa dör. Fotbollsspelaren såg scenen och tårarna sprutade, sen spolade han tillbaka (ja, det var VHS som gällde på den tiden och då spolade man!) och såg den igen och grinade lika mycket, och så igen och igen och igen... Vet inte varför och först trodde väl vi andra att han var för liten för att förstå, men det gjorde han ju uppenbarligen och ibland kan det ju bara vara skönt att få gråta ut ordentligt ;)

 (bild från google)
 
En mycket, mycket bra film helt enkelt! :) Förövrigt är klockan nu strax före 13 och jag sitter fortfarande här i morgonrock, men jag tänker som så att när det regnar och inte ens är fem grader ute och jag snart ska gå på ett kvällspass en fredag - då är det helt okay att vara iklädd morgonrock fast klockan passerat lunchtid - det är i alla fall vad jag tycker...


Kram!


Glimtar av vänlighet


Hej Ninni

De två senaste dagarna har nästan gett mig tron på mänsklighetens goda sida tillbaka och det är de små gesterna som gjort det. Det sådana glimtar av människors vänlighet som förgyllt de två senaste dagarna för mig. 

Först ut så har vi paketet jag hämtade ut igår med produkterna från Maison Belle. När jag packade upp dem och vecklade ut packsedeln så sitter det en liten godis fasttejpad på pappret och tillsammans med det finns också en handskriven lapp där man hoppas att jag ska bli nöjd med min beställning. Det är bra service det och det gjorde ju min kväll. Beställningen gjorde jag på heminredningssajten
www.elliscorner.se, fina grejer och ett vänligt företag :)

Den andra händelsen inträffade strax före klockan 06 imorse och gjorde verkligen hela min dag! Det ösregnade och det var mörkt, men det var bara för mig att trampa iväg till jobbet. På vägen till mitt jobb passerar jag en järnvägsövergång och den vägen har varit avstängd för biltrafik en tid på grund av vägarbete. När jag så kom trampande imorse så har de tagit bort den övergång för gående och cyklande som ändå funnits och allt såg bara ut som en enda stor lervälling. Jag var trött, blöt och frusen och när jag som bäst funderade på hur jag skulle få över min cykel så kliver en vägarbetare fram och erbjuder sig helt enkelt att bära över min cykel så att jag inte ska halka.
Jag menar klockan är inte ens sex på morgonen och regnet fullkomligt vräker ner i höstmörkret- kan man bli annat än lycklig när man råkar på en sådan människa då?! Det gjorde som sagt min dag och jag har varit på väldigt bra humör resten av dagen trots den tidiga starten, för det blev ju en så bra start tack vare en annan människas enkla men så vänliga gest.

Så jag röstar helt enkelt för mer vänlighet till folket! :)


Kram!


städa, handla och lyxa till det lite


Hej Ninni

Lediga onsdagen idag och då var det bara att ta tag i sådant som inte hunnits med när man jobbat. Jag har alltså diskat, städat och plockat här hemma.
Sedan bjöd jag mamma min på middag som i och för sig bara var soppan som blev över från igår, men vi behövde något i magen innan vi åkte och storhandlade. Kylskåpet ekade tomt så det var verkligen välbehövligt att få handla lite mer och det är till så otroligt stor hjälp när jag kan åka handla samtidigt som mamma och därmed få tillgång till bil. Det går ju liksom bara att ta en begränsad mängd på cykeln.
Jag tycker faktiskt det är riktigt kul att handla, vilket kanske är lite konstigt med tanke på att jag jobbar på en stormarknad. Men när man handlar kan man gå där i lugn och ro och titta på allt vilket man absolut inte hinner när man jobbar. Shopping är kul helt enkelt, oavsett vad man handlar...
Sedan hämtade jag också ut ett paket idag med lite vardagslyx. Fick tipsen på en av de bloggar jag läser och tänkte att det var ju en jättebra idé - att lyxa till de där tråkiga vardagssysslorna som att diska, städa och tvätta med lite finare produkter. Man måste ju ändå göra dessa sysslor och de blir ju lite, lite roligare om det luktar lite extra gott och om det dessutom är miljövänliga produkter är det ju ännu bättre. Jag har därför beställt diskmedel, köksrengöring, badrums- och toalettrengöring från
Maison Belle/Isabella Smith:

"Maison Belle-serien görs från naturella ingredienser så långt som möjligt och är doftsatta med fräscha doftande essentiella oljor. De fylls i återanvändningsbara PET-flaskor och är UK HSE certifierade för icke-giftiga rengöringsmedel för hushållet. Samtliga artiklar görs i Europa, i Danmark eller i Frankrike av pålitliga tillverkare som bryr sig om ingredienser och renhet. Produkterna är otroligt effektiva till att göra det de är tänkta för - städa."

Isabella Smith.


 (bild från elliscorner.se)

Fina flaskor är det också, så det gör ju inget om de står framme heller. Nu har jag ju inte provat dem ännu, men om de fungerar bra så kommer jag nog beställa tvättmedel och sköljmedel och annat i samma serie. Visst de är lite dyrare än de vanliga flaskorna man köper i affären, men det kan det vara värt - allt för att förgylla vardagen :)


Kram!


Middagstips: Passato di peperoni gialli con pancetta crociante


Hej Ninni

Det är precis vad det blev till middag idag och om du nu inte behärskar det italienska språket (vilket inte jag gör heller egentligen...) så kommer receptet på svenska här:

Gul paprikasoppa med knaprig pancetta

4 personer

1 rödlök
1 morot
1 selleristjälk
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 lagerblad
4 gula paprikor
4 potatisar (ca 350 g)
4 dl mjölk (3%)
1 citron
8 skivor pancetta eller bacon (kan ersättas med brödkrutonger)
olivolja
salt, peppar

Skala och hacka lök, morot och selleri. Fräs i en tjockbottnad kastrull med olivolja på medelvärme tills det är mjukt och har fått lite färg. Häll i vatten och buljongtärningar och låt koka upp. Lägg i lagerblad.
Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Lägg dem i kastrullen tillsammans med potatisen, skalad och skuren i bitar. Låt koka i 20-25 minuter.
Ta bort lagerbladen. Kör alltsammans i mixer (eller använd stavmixer direkt i kastrullen). Vispa upp den mixade soppan med mjölken på svag värme. Soppan får inte koka! Smaka av med lite citronjuice, salt och peppar.

Lägg pancettaskivorna mellan dubbelt ofärgat hushållspapper. Kör i mikron på full effekt i 2 minuter, låt svalna. Smaka av. Häll upp soppan. Smula eller hacka det knapriga fläsket och strö över. Ringla över lite olivolja.



Verkligen en jättegod soppa med underbar färg och det salta fläsket gör sitt till smaken, men det gäller att passa det i mikron för det bränns väldigt lätt.


Kram!


Måndagstrött


Hej Ninni

Jobbat kvällspasset och är helt ärligt så trött att jag höll på att glömma att skriva idag. Måndagar blir det helt enkelt inte så roliga brev, men så blir det när man jobbar lång dag. Trött, trött i ögat, så därför säger jag godnatt nu. Hörs imorgon istället.

Kram!


Söndagsbestyr


Hej Ninni

Idag har det varit sånt där perfekt höstväder, klar och hög luft och stålande sol. Hur kan man inte gilla hösten en dag som denna? Jag älskart! Blev så klart en långpromenad för att bara njuta av vädret.
Annars har jag inte gjort så mycket, precis som det ska vara en söndag. Har diskat, plockat upp Ikeainköpen från igår och stökat lite i förrådet.
Har också bläddrat lite bland olika recept för att få lite inspiration till matlagning och skrivit handlingslista. Under semestern kom jag av mig lite när det gäller det här att äta rätt och även att laga mat, så nu är det dags att ta tag i detta igen. Man känner ju sin egen kropp och när det inte känns bekvämt längre. Har inte världens bästa karaktär när det gäller att låta bli sådant som är onyttigt, men man måste ju i alla fall försöka ändra på sina ovanor, så det är vad jag ska ta tag i nu...

Kram!


Trötter på Ikea


Hej Ninni

Dagen har spenderats på Ikea med mamma min, har strosat omkring och insett att man skulle bli ruinerad om man hade yta att placera allt man skulle vilja ha på. Blev inte så mycket inköp den här gången, utan bara lite småsaker, men en trevlig dag var det.
När jag kom hem så lade jag mig i soffan för att vila lite eftersom jag hade lite huvudvärk och vaknade tre timmar senare... ja, det är utmattande att shoppa, men mest tror jag att det beror på att det inte blev så bra sömn i natt. Dels så var det en lite fyrbent dam som vill dela säng och därför väckte mig med jämna mellanrum eller så kanske det var jag som väckte henne då jag glömde att hon var där i fotänden och knuffade till henne när jag vände på mig. Sedan var det också de här älgjägarna som frivilligt steg upp vid 3-4 tiden och då vaknade jag så klart också... så är det ibland och trots en lite väl lång powernap så tror jag det får bli en tidig kväll ikväll.

Kram!


Fredagsfika


Hej Ninni

Det blev ingen fika med Finaste Vännen igår eftersom det var något möte som drog ut på tiden, men idag efter jobbet då kunde vi äntligen ses. Det var så roligt att träffas igen och prata en massa strunt, ta en fika och titta på människor.
Finaste är ganska snabb i sina bedömningar av folk och oftas så uttrycker hon sina åsikter högt och ljudligt och man får skratta lika mycket varje gång. Sen så fick jag ju träffa magen också och den var jättefin, så nyfiken på vad som bor där inne.
Ikväll blev det tacomiddag i menageriet och sedan har jag och mamsen tagit en promenad med hundarna. Vi fick passa på nu strax innan det blev mörkt för här jagas det nämligen älg den här helgen, så det är väl inte så där jättebra att knata omkring i skogarna på dagtid direkt. Både pappa min och minsta bror, han fotbollsspelaren, jagar förövrigt. Imorgon medan de leker jägare så ska jag och mamma göra ett besök på Ikea, var och en har ju sina intressen liksom :)

(Bild från google)



Kram!


Morotsbröd


Hej Ninni

Här kommer receptet på brödet som jag bakade igår. Det tar lite tid att göra eftersom det ska jäsa två gånger, men det är ett riktigt gott bröd:

Mototsbröd i långpanna

24 bitar

5 dl mjölk eller vatten
50 g jäst
50 g flytande margarin eller 0,5 dl rapsolja
2 stora morötter (ca 200 g), finrivna
1 tsk salt
2 msk ljus eller vit sirap eller socker
4 dl vetemjöl special
ca 8 dl fullkornsmjöl av dinkel

Värm mjölken eller vattnet till 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, flytande margarin eller olja, morötter, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl. Spara lite fullkornsmjöl av dinkel till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs degen övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30x40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter 225 grader. Ta ut brödet ut långpannan och låt det svalna på galler under bakduk. 




Kram!

 

Middagstips: Tomatsoppa


Hej Ninni

Lediga onsdagen idag och jag har pysslat på här hemma eftersom det fortsätter att regna. På förmiddagen var det dock uppehåll så jag passade på att slänga lite av blommorna på balkongen då de börjar se ganska ledsna ut nu. Måste snart ta mig iväg och inhandla lite höstblommor istället.
Ännu en bra sak med hösten är det passar så bra att laga en massa smakrika och värmande soppor och det blir dagens middagstips:

Tomat- och paprikasoppa

4 personer

2 gula lökar
2 tomater
1 burk grillad paprika (ca 350 g)
2 msk olivolja
1 ½ dl mild eller het ajvar relish
1 liter vatten
3 msk koncentrerad kycklingfond
½ dl färskpressad citronjuice
ev. naturell yoghurt att klicka i
salt, peppar

Skala och strimla löken. Tärna tomaterna. Häll av och grovhacka paprikan. Hetta upp en stor kastrull med olja. Fräs lök, tomat och paprika ett par minuter. Rör ner ajvar. Tillsätt vatten, fond och citronjuice. Låt koka i ca 15 minuter. Smaka av med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Mixa slät med stavmixer. Häll upp i skålar. Klicka ev. i lite youhurt.



Till soppan blev det ett morotsbröd som jag också passade på att baka idag, receptet får du en annan dag. Ikväll kommer Bästaste A hit för att se film och mysa lite innan hon drar iväg till huvudstaden igen. Allt som allt en bra ledig dag med andra ord :)


Kram!


Friends are the chocolate chips in the cookie of life!


Hej Ninni

Det här med vänskap är som med alla andra relationer svårt, det borde inte vara det men det är det. Mina vänner betyder allt för mig och därför blir jag näst intill chockad när jag träffar på människor som inte ser på vänskap på samma sätt. Jag har gått på en del törnar när det gäller vänskap, men man lär sig, man lär sig vem som är ens riktiga vänner och vilka man faktiskt kan lita på. Vännerna är ju dem man har kul och skrattar så man får kramp i magen med, med det är också de man ringer till när tårarna rinner av andra mindre roliga anledningar. Det är ju då man behöver dem som mest, när man inte mår så bra och alla människor har mer eller mindre jobbiga perioder i sitt liv. Om man inte kan vända sig till sina vänner för stöd då, ja då är de nog inte mycket till vänner.

Jag har några få riktigt nära vänner och det är så jag vill ha det. Det är de jag har valt att släppa in i mitt liv på riktigt. Några av dessa är vänner är utspridda över landet och några av dem hörs jag inte med så ofta, men det gör inget för jag vet att de finns där om jag behöver dem. Även fast det kan gå långa perioder mellan våra samtal och träffar så när vi väl hörs eller ses är det som om ingen tid alls har gått sedan sist och det är ju precis så det ska vara med bra vänner! 

Jag har den stora turen att ha Finaste Vännen i mitt liv. Vi har känt varandra sedan vi var fyra år gamla då vi växte upp i samma lilla by och gick i samma klass från det att vi började lekis fram till nionde klass. Under gymnasiet tappade vi kontakten lite grann eftersom vi umgicks i olika kompisgäng. Efter studenten flyttade jag runt lite, både utomlands och i Sverige, men så bestämde jag mig för att jag skulle plugga i Björkarnas stad och i samband med det beslutet så ringde telefonen en dag.
Det var Finaste och hon undrade om jag kunde tänka mig att dela lägenhet med henne eftersom hon också skulle flytta till samma stad. Olyckskorparna kraxade så klart - det skulle aldrig funka, vi är alldeles för olika, osv. Men se det gjorde det och de ett och ett halvt åren som vi var kombos är bland de roligaste i mitt liv!
Visst vi är väldigt olika, men jag tror att det är just därför det funkade så bra för oss att vara kombos. Finaste är väldigt utåtriktad, pratsam och ja, lite hysteriskt faktiskt ;) medan jag är mer tillbakadragen, tystlåten och lugn och det gör att vi kompletterar varandra. Hon puschar på mig och jag tar ner henne på jorden. Sedan är vi inte så olika ändå, vi har precis samma humor och Finaste är en av de absolut roligaste människorna jag känner. Finns ingen som kan få mig att skratta lika mycket som hon och i och med att vi kännt varandra så länge så har vi vissa interna skämt som egentligen bara vi tycker är roliga, som exempelvis "Kribba" och "Godisregn". Ingen idé att förklara här för du kommer som sagt inte tycka att det är roligt, precis som alla andra som bara brukar titta väldigt konstigt på oss när vi sätter igång.
Det som är allra bäst med Finaste är att jag vet att oavsett vad det handlar om så finns hon där för mig. Hon är den första jag ringer oavsett vad det är som hänt, positivt eller negativt och jag vet att vad det än är så ställer hon upp. Hon är den som vet mest om mig och är också den vän som jag vet alltid kommer finnas kvar hela livet ut.


(Armband från kyssjohanna.se)


På torsdag kommer hon alltså hem, hon är numera bosatt på annan ort så vi ses inte lika ofta längre, men det blir många telefonsamtal. Hur som helst så ska det bli så kul att träffa henne, dels för att det börjar bli alldeles för länge sen sist och dels för att hon inte kommer ensam - ja, på sätt och vis i alla fall...
Det är nämligen så att kring årskiftet så väntar Finaste och hennes sambo Storfiskaren tillökning, det kommer en liten mini-Finaste eller en liten mini-Storfiskare och det ska bli så himla kul att få lära känna denna nya lilla människa. Nu när hon kommer hem så blir det första gången jag får träffa magen och jag vet att hon inte gillar det alls, men just därför och för att jag vet att hon kommer att vara det, så kommer jag tala om för henne hur väldans fin hon är!!
 

Kram!


fler roliga nyheter


Hej Ninni

Imorse fick jag äntligen sovmorgon och kunde ligga kvar i sängen och lyssna på regnet som slog mot rutan som jag har längtat efter att få göra hela helgen då jag var tvungen att stiga upp tidigt. Idag har jag som vanligt jobbat kvällspass då det är måndag, även om det inte känns så för mig eftersom jag jobbat hela helgen. Man får lite dålig koll på dagarna när man är ledig mitt i veckan istället för helgen.
Idag ringde också Finaste Vännen och bokade in en lunch på torsdag eftersom hon kommer hem över helgen. Ska bli så kul att träffa henne, för nu börjar det bli alldeles för länge sedan. Jag tänkte att jag skulle berätta lite mer om henne och vår vänskap, men även det får bli en annan dag. Det blir inte så mycket skrivet när det är mycket jobb och nu är det en hel del jag tänkt att jag ska skriva om, men snart kommer det ett längre brev jag lovar!

Kram!


Knep och knåp och roliga nyheter


Hej Ninni

Jobbat idag, men dagen gick fort och relativt smärtfritt så inte mycket att klaga på där förutom tröttheten. Efter arbetet så insåg jag mig tvungen att ta upp kampen mot det gigantiska diskberg som bildats i mitt kök. Efter att ha gått segrande ur den striden så satte jag mig vid min dator och där har jag suttit sedan dess, med ett avbrott för ett telefonsamtal med Finaste Vännen.
Jag har skrivit ett brev, knepat och knåpat, mumlat högt och osammanhängade för mig själv. Det är ett brev som jag hoppas ska hjälpa mig att bli vuxen på riktigt...
och det blev klart tillslut och nu är det skickat och det är bara hoppas på det bästa - *hoppas, hoppas, hoppas*

Sedan har jag också fått otroligt roliga nyheter idag - jag ska nämligen få långväga besök om några veckor!! Ja, det är ganska många veckor kvar, men de kommer gå fort och vips är hon här hos mig :) Då kommer det vara sju månader sedan vi sågs sist. Då, i våras, var jag på besök hos henne och hennes fina lilla familj, men innan dess var det fyra år! sedan vi sågs senast. Mer om mitt besök och hur vi träffades från början en annan gång för nu är jag så trött efter att först ha jobbat hela dagen och sen stirrat på datorskärmen ytterligare några timmar, men förhoppningsvis lönar det sig - ja, det sistnämnda alltså....

Kram!


Tlött dag


Hej Ninni

När klockan ringde imorse tyckte jag att det var en aningens orättvist faktiskt. Regnet öste ner och jag var inte bara tvungen att lämna min varma säng utan också trampa iväg till cirkusen. Nästan så att jag fick lust att skrika något fullt i trapphuset och kanske bara råka väcka alla de där som fick ligga kvar under sina täcken och sova vidare...
Men det var bara att bita ihop och bege sig till arbetet, mycket folk var det idag. Dagen gick dock bra till ungefär sista timmen då det var som att jag fått en slägga i huvudet eller något, så trött blev jag. Jag orkade knappt lyssna på kunderna, inte för att det är något ovanligt ;) men nu blev det extra svårt, såg ju att deras läppar rörde sig men hjärnan kopplade liksom inte vad de faktiskt sa.
Efter jobbet blev det middag i menageriet, då det var ett bra tag sedan jag var där sist. God mat och mys som vanligt. Nu är jag hemma igen och fastnade framför Notting Hill, har ju sett filmen hur många gånger som helst så jag tror att jag istället ska krypa ner i sängen och läsa lite innan det är dags för en date med John Blund. Imorgon upp tidigt och tillbaka till cirkusen igen...

Kram!


jobba, jobba, jobba...


Hej Ninni

Jobb och mer jobb, fort går det så är man tillbaka i rutinerna och semestern känns som om den aldrig hänt. Idag jobbade jag ett kvällspass, dock inte till stängning vilket alltid är ett plus. En jobbhelg väntar nu, så som sagt nu var man tillbaka i det gamla vanliga lunken igen.
Får se vad helgen bjuder på förrutom jobb, har inte riktigt spikat några planer än. Men nu blir det inte mycket mer skrivet idag än så här, har inte så mycket att komma med känner jag... men, men så är det ju ibland...

Kram!


En regnig torsdag


Hej Ninni

Idag har jag jobbat kort dag, men det innebar ju också att jag började tidigt, tidigt. Nu när det börjar bli höst och mörkare är jag glad att jag bara börjar kl 06 en dag varannan vecka, för det är jobbigt att stiga upp strax före fem när mörkret lurar utanför fönstret. Visserligen får man gå hem tidigt från jobbet och har mycket av dagen kvar, men det är skönt att få sova någon timme till när det fortfarande är mörkt på morgonen.
Ikväll smattrar regnet riktigt ordentligt mot fönsterrutorna och jag myser med massor med te och tända ljus. Ja, jag vet att jag tjatar om det, men jag tycker att hösten är härlig! Jag tycker att det är riktigt mys när man får tända varenda ljus man har och krypa ihop i soffhörnet och bara tycka att man har det ganska bra som får vara inomhus när vädret kanske inte visar sig från sin bästa sida :)

 


Kram!


ledig onsdag


Hej Ninni

"Städa, städa varje fredag oså varje jul, det tycker jag är kul" som Pippi sjunger. Inte för att det är fredag idag och inte för att jag tyckte att det var särskilt kul men städat har jag gjort idag. Det är min lediga onsdag och förrutom att dra runt på snabeldraken har jag mest tagit det lugnt och tittat på film. Är riktigt ruskigt regnväder idag så inomhusaktiviteter passar bra.

I övrigt har jag inte så mycket att komma med idag, utan mina tankar går till en barndomsvän som jag inte pratat med på länge. Livet visade idag hur fruktansvärt orättvist det kan vara ibland och att beklaga känns så futtigt, men vad kan man säga till någon som drabbas av något så tragiskt och meningslöst. Kan bara skicka många varma tankar till henne och hennes pojkar....


Kram!


Vad vill du bli när du blir stor?


Hej Ninni

Det har väl framgått vid det här laget att jag inte trivs så där jättebra på mitt jobb, det på grund av flera olika anledningar som jag inte tänker gå närmare in på här. Men efter semestern har det faktiskt känts mycket bättre, visserligen har jag bara hunnit jobba en och en halv vecka efter ledigheten så jag får väl se hur länge den känslan hänger kvar, men man kan ju alltid hoppas på en längre tid.
Jag vet att man egentligen ska vara tacksam att man har ett jobb och om jag nu inte trivs så är det väl bara att söka ett nytt kanske du tänker nu, men är det så enkelt då? Det är det kanske i teorin, men i verkligheten då, i min verklighet?
Jag hade som alla andra en väldig massa drömmar och önskningar när jag var yngre kring vad jag ville jobba med när jag blev stor, en av dem har jag nämnt här tidigare, men de där drömmarna ändras ju allt eftersom man får andra intressen och livet förändras. Vad är problemet nu då - jag vet helt enkelt inte vad jag vill bli när jag blir stor?
Jag vet inte riktigt vad jag vill göra och då är det svårt att veta var man ska börja. Sedan är det ju det här med själv jobbsökandet, jag avskyr det verkligen. Jag tycker det är en väldigt plågsam upplevelse att vara arbetssökande, men jag är samtidigt medveten om att det inte kommer att serveras något nytt jobb på silverbricka, ska du ha drömjobbet så måste man anstränga sig för att få det.
När man har en fast tjänst, med en månadslön som är ändå kommit upp till en helt okay nivå då är det lätt att man blir bekväm trots att trivseln kanske inte är på topp. Vissa människor skulle aldrig acceptera detta, men alla är vi olika och jag kan ju villigt erkänna att jag avundas dem som har det där drivet och aldrig skulle jobba med något som inte var det bästa de visste....
Kanske handlar det om att bli vuxen först? Jag har ju nämnt till dig tidigare att det finns lite pensionärsvarningar när det gäller mig ibland, men inte på alla punkter. När är man vuxen egentligen? Åldersmässigt har jag med all säkerhet passerat den gränsen, men det är inte alltid jag känner att jag uppfyller kraven för medlemskapet i kategorin vuxna. Det är mycket av de där "vuxensakerna" som jag inte kan någonting alls om, framför allt när det gäller ekonomi har jag märkt - vilkor kring lån, sparande och sånt där och mycket av det har jag inte heller något som helst intresse av att sätta mig in i heller, det är bara så fruktansvärt tråkigt...
När man är vuxen har man ju också ett riktigt jobb, eller hur? Det hör liksom till. Men mitt jobb då? Är det ett riktigt jobb? Absolut, men inte för mig! Det är helt enkelt bara något jag skulle göra medan jag funderade ut vad jag egentligen skulle hitta på efter mina år som student. Jag tror att den här känslan av att jag inte riktigt kvalificeras som vuxen har att göra med just det här att jag pluggade i så många år, för som student så kan du skjuta på den där dagen då du på allvar måste ta steget fullt ut i vuxenvärlden. Du kan liksom stå och balansera alldeles där på gränsen i några år till om du känner för det.
Tillbaka till mitt jobb då - den där tillfälliga lösningen har fyra år på nacken nu och sedan ett och ett halvt år tillbaka är det alltså en fast anställning....

jag vet inte, men kanske är det dags att bli vuxen på riktigt nu...


Kram!


Dagens boktips


Hej Ninni

Eftersom det har varit en lugn helg så blev det så klart mycket läsande, så jag har redan plöjt igenom ytterligare en bok ;) och jag fortsätter på samma tema som sist, med en roman med inslag av historia. Boken jag har läst heter Tusen Strålande Solar av Khaled Hosseini:

 (bild från adlibris.com)

"Mariam är bara femton år gammal, fattig och utan utbildning, när hon tvingas resa till Kabul för att gifta sig med en trettio år äldre man. Efter nästan tjugo år i ett kärlekslöst och våldsamt äktenskap får Miriam sällskap i sin olycka av den unga Laila - hustru nummer två som tvingas glömma sin kärlek till grannpojken efter att hennes föräldrar dött i ett bombdåd. Medan de båda kvinnorna uthärdar det ständigt upptrappade våldet, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de allt närmare varandra. De blir som systrar för varandra och deras starka vänskap är till slut det enda som får dem att inte ge upp hoppet om framtiden.
Tusen strålande solar är på samma gång en otrolig skildring av trettio år av Afghanistans sorgliga historia och en djupt rörande berättelse om familj, vänskap, tro och kärlekens förlösande kraft."

Nästa bok på tur är ytterligare en bok av samma författare, men nu är det snart dags för ett kvällspass på jobbet som vanligt när det är måndag igen.


Kram!


Slö söndag


Hej Ninni

Den här söndagen har verkligen gått i ett långsamt tempo, soffläge hela dagen lång. Jag har växlat mellan tv:n och boken men det är allt :)
Nej, det är inte riktigt sant för jag har faktiskt gått igenom mina skor också, plockat undan sommarskorna och tagit fram lite varmare varianter. Precis som så många andra kvinnliga varelser så är skor ett stor svaghet hos mig. Jag erkänner att jag äger alldeles för många och att det bland dessa finns sådana som jag faktiskt aldrig använt, men skor är kul så är det bara och det finns ju så många olika varianter som gör att man vill ha så många :) Jag började räkna mina en gång, men jag avslutade aldrig räkningen av någon anledning, kanske blev jag avskräckt när jag närmade mig ett 60-tal så där, jag vet inte... ;)
Kanske är det så att jag äger fler par än jag behöver, men med skor (och handväskor för den delen, men det är ett annat brev...) så kan det aldrig bli för många egentligen och de flesta samlar ju på något eller hur....

 (Bild från google)


Kram!

 

Middag och bio


Hej Ninni

Efter en lung dag med inte mycket mer aktiviteter än soffmys så blev det lördagskväll med middag och bio.
Jag och Bästaste A köpte med oss mat hem från en restaurang som nyöppnade för inte så länge sedan här i stan och det var riktigt gott och mycket!
Så efter en trevlig stund med en massa surr var det alltså dags för Jägarna 2 på bio och jag överlevde och måste faktiskt säga att den var riktigt bra. Visst den var lite obehaglig vissa stunder, men då har jag utvecklat en teknik att titta snett nedåt så jag bara ser vad som händer lite ur ögonvrån och då går det bra. Vad gör man inte när man är lättskrämd :)
Det var min lördag det, nu blir det inte mycket mer än så här men det räcker bra för mig :)

Kram!




Helg!


Hej Ninni

Så var den första arbetsveckan avklarad och den gick faktiskt riktigt fort, det har väl något att göra med att jag har haft mycket på min "att-göra-lista". Jag har dock lyckats få lite bättre koll och prickat av det mesta som skulle göras också. Därför så känns det extra skönt med ledig helg nu, välförtjänt ledig helg också. 
Vad händer i helgen då? Inte så väldigt mycket, ikväll blir det filmmys här hemma och imorgon blir det bio.
Ska se Jägarna 2 som har Norrlandspremär redan idag.
Är inte så där jättesugen på att se den eftersom jag inte riktigt gillar thrillers, ja det är bara att erkänna jag är lite känslig och gillar inte att bli rädd, vilket jag blir så fort det blir det minsta läskigt... Har aldrig förstått grejen med skäckfilmer till exempel och jag har fortfarande inte fått ett vettigt argument till varför man ska titta på något som gör att man inte kan sova på nätterna.
Men tillbaka till morgondagens film - trots att jag är lättskrämd så känns det nästan obligatoriskt att gå och se den när man bor här uppe i norr, så jag böjer mig och följer med. Jag får väl helt enkelt gömma mig under jackan om det blir för jobbigt ;)




Kram!


1 September


Hej Ninni

Nu är den här, första höstmånaden - idag är det den 1 september och som jag längtat ;) Visst, sommaren är härlig, men hösten är ändå favoriten.
En sak som kommer med hösten är alla goda äpplen. Jag är inte särskilt förtjust i äpplen annars, men nu kommer de svenska äpplena, som Discovery och Ingrid Marie, och de är så goda och syrliga så de tuggar jag i mig en ansenlig mängd av varje höst. 

 (bild från google)

Idag är det dags för ett besök hos tandläkaren för att se att tänderna mina mår bra, så jag kan äta mina äpplen :) Sen blir det att jobba ett kvällpass igen.


Kram!


RSS 2.0