Kvällspromenad och glass


Hej Ninni

Även idag har jag jobbat kort dag och sen var tanken att det skulle ätas lunch med en vän sedan länge, men det blev uppskjutet till en annan gång. Så istället har jag gjort absolut ingenting resten av dagen. Det är fortfarande varmt, väldigt varmt, så jag placerade mig en stund på balkongen i alla fall.

Ikväll har jag dock varit på en kvällspromenad i det underbara vädret med söta S och hennes Sessa. Vi traskade runt campingen och beskådade norrmännens egen lilla by som de skapat där, gigantiska husvagnar och husbilar så långt ögat når och ändå har långt ifrån alla kommit än.

I helgen är det festival här i stan och vi tog oss också en runda på festivalområdet, men Sessan blev lite skrämd av de högljudda karusellerna och alla skrikande människor, så istället traskade vi upp mot centrum igen för att avsluta promenaden med lite glass. Det var mycket bättre tyckte Sessan :)

   

"Svansjön"                                         Sessan




Gott med glass!!


Det var nog också det enda jag kommer se av festivalen i år eftersom jag jobbar hela helgen och arbetstiderna passar inget vidare ihop med festivalbesök, men men så är det ibland, tror inte jag missar så mycket ändå ;)
Nu blir det att kolla Sommar med Ernst på datorn. Han må vara som han är denna mysfarbror, men jag måste säga att hyttan som han inredde förra sommaren skulle utan tvekan bli min om jag nu bara hade några miljoner över, vilket jag kan tänka mig att man får punga ut för att bli ägare till den.
Imorgon är det kvällspasset igen, men först ett besök på vårdcentralen för att få ett utlåtande om denna envetna hosta som inte vill ge med sig.

Kram!


Sol och bad


Hej Ninni

Lediga onsdagen - måste säga att jag hittills har haft väldigt tur med mina lediga dagar. Strålande sol även denna gång och varmt!! Så då gör det inte så mycket att det är drygt en månad kvar till jag får den efterlängtade semestern. Idag har jag bara njutit av värmen och det blev också en promenad till älven för att vovvarna skulle få svalka av sig lite. Närmare bestämt till den gamla ångbåtsbryggan som finns där. Blev inget bad för mig, endast lite vadande. Vattnet var dock inte alls så kallt som jag trodde det skulle vara, kanske att man vågar sig på dopp snart :)


 


    
Japp, man kan ha blomster i nästan vad som helst :)

  
 
   


 
Ingen badkruka här inte!



Liten spanar - efter fisk kanske?!




Kram!


Middagstips: Kassler


Hej Ninni

Jobbat kort dag och tänkte bege mig ut till menageriet redan ikväll för imorgon ska det visst bli riktigt goväder, så det är ju bra om man är på plats så man kan kasta sig i solstolen direkt från morgonen :)
Idag tänkte jag bjuda på ett lite annorlunda men väldigt gott recept på kasslergratäng:

Kasslergratäng

4 portioner

400 g kassler
1 rödlök
fryst mango (250 g)
1 krm svartpeppar
2 ½ dl matlagningsgrädde
2 msk svensk senap
1 msk finriven färsk ingefära
1 dl riven ost
salt, peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kasslern i tunna skivor och lägg dem omlott i en smord ugnssäker form.
Skala, halvera och skär rödlöken i tunna skivor. Sprid löken och tärnad mango över kasslern. Krydda med svartpeppar.
Blanda matlagningsgrädde, senap och ingefära i en bunke. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Häll blandningen över kasslern. Strö på riven ost och gratinera 10-15 minuter i ugnen. Servera med valfritt tillbehör.







Kram!



Bok med massor av mums


Hej Ninni

Bild från google


Lyxiga cupcakes och läckra kakor: bakverk från berömda Hummingbird Bakery i London.

Den här fina boken fick följa med mig hem idag. Har spanat på den länge och idag slog jag till. Hittade ingen bättre bild, men den är fylld med massor av underbara recept, så nu blir det att baka!! Ja, kanske inte ikväll, men snart :) Ikväll var det kvällspasset som vanligt och så blir det ju inte roligare brev än så här.

Kram!


Hemmafruar vs partypinglor


Hej Ninni

En regnig söndag som den här så har jag passat på att läsa en hel del andra bloggar, hämtat inspiration och funderat kring vad som egentligen gör en bra blogg.
Det enklaste svaret är väl kanske en lagom blandning av text och bild och sen beror det självklart på vad man som läsare är intresserad av. Känner man författaren blir det ju roligare att följa bara därför, men gör man det inte så spelar sättet att skriva på, författarens språk, en stor roll i alla fall för mig.
Förutom vänner och bekantas bloggar så finns det några andra som jag fastnat för och nu följer slaviskt :) och anledningen till att jag fallit för dessa bloggar är just sättet de är skrivna på.

En annan tanke som slagit mig när jag letat mig fram i bloggvärlden är att det hela tiden återkommer två typer av bloggare, självklart finns det en massa olika typer men dessa två är framträdande. Det är alltså som rubriken avslöjar hemmafruarna och partypinglorna. Det är kanske inte något nytt och det har säkert skrivits om det förr, men jag har inte utforskat bloggvärldens särskilt mycket alls förrän nu.

Partypinglorna känner väl de flesta till - de festar, de omger sig med kändisar, de viker ut sig och har en förkärlek för silikon och skönhetsingrepp av alla de slag. Det är mode, skönhet och helt enkelt väldigt mycket ytlighet.
Hemmafruarna däremot är dessa ungar tjejer som tar oss tillbaka till 50- 60-talet, men med en modern twist. De lagar mat, bakar, pysslar, odlar både blommor och kryddor, inreder, de gifter sig och skaffar barn relativt tidigt i livet, de är miljömedvetna och återanvänder, dvs fyndar second hand både när det gäller mode och inredning. 

Det finns ju så klart flera gemensamma nämnare mellan dessa två typer, flera av dem försörjer sig helt eller delvis på att blogga, de skriver om skönhet och mode även om stilarna skiljer sig åt, de anser sig nog båda vara feminister och jämställda fast på olika sätt, båda känner av de krav som finns på unga kvinnor att vara perfekt oavsett vad deras image är. Dock måste jag applådera de senare, dvs hemmafruarna, för en mer hälsosam och som jag ser det positivare trend!

 Bild från google


Jag själv då, var passar jag in? Ja, det kan jag väl med lätthet konstatera att det är hos hemmafruarna, även om jag långt ifrån uppfyller alla kriterier. Men med partypinglorna har jag inte mycket, om ens något gemensamt med längre, om jag någonsin haft det...

Det var lite av mina tankar kring bloggvärlden så här en söndagkväll. Fem veckor kvar till semester *suck*

Kram!


Kvällslek


Hej Ninni

Har egentligen redan gått och lagt mig, men insåg snabbt att det inte var någon större idé att försöka sig på att sova tack vare att jag hostar som jag drabbats av TBC eller något. Sen är det ju bara beklaga att jag håller resten av huset vakna också.  

Kvällen har varit fortsatt lugn, tittade på "Vi hade i alla fall tur med vädret igen" som gick på tv, men uppföljare blir ju sällan eller aldrig någon succé och detta var helt klart en film som bekräftade den regeln.

Var också ute en stund och lekte lite med hundarna eller jag och den större lekte, medan den mindre satt på sidlinjen och skällde på oss då och då. Det är liksom under hennes värdighet att ha dragkamp och jaga varandra för ett gammalt påslakans skull. Så hon och kissen tittade misstänksamt på medan vi dansade runt med detta påslakan, något som av någon outgrundlig anledning är den störres favoritlek. Hon blir som valp på nytt trots sina sju år, när hon får ett lakan eller vilket tygstycke som helst över sig. Konstigt kan man tycka, men så länge hon har kul så :)




Något grå om nosen, men upplagd för massor med lek ändå


Kram!



Midsommardagen


Hej Ninni

Dagen började mot förmodan med stålande sol, så någon timme ute hann det bli innan det utlovade regnet kom. Dagen har varit väldigt lugn och stillsam, en kort promenad hanns med, men hostan förstör så mycket. Natten har inte varit en av de bättre, utan att gå in på för många otrevliga detaljer så börjar jag bli väldigt less på det här nu. Måste nog ringa vårdcentralen på måndag, lite Cocillana hade inte varit helt fel just nu.


Annars har det mest ätits gott denna helg, grillat, hemmagjord potatissallad och jordgubbar bland mycket annat, men som vi konstaterade så är egentligen svenskarna väldigt lite för variation när det gäller maten vid olika högtider - jag menar det ska vara sill till jul, sill till påsk och sill till midsommar.... Här har det dock inte setts skymten av en endaste sillburk som tur är, men dock en massa annat gott som sagt :)

Bild från google

Och det är väl egentligen det sådana här helger handlar om i min familj - äta gott och umgås! Inte en massa måsten, för att det ska vara så, osv. Vi passar helt enkelt bara på att ta det lugnt - precis som det borde vara! :)

Kram!



Midsommar


Hej Ninni

Så var det då midsommar igen och jag har jobbat hela dagen, men jag måste säga att det gör mig inget. Jag är ingen anhängare av midsommar, eller nyårsafton heller för den delen. Jag är helt enkelt inte särskilt förtjust i sådana här "aftnar" då man måste göra ngt! På den ständigt återkommande frågan: Vad ska du göra på midsommar/nyår? så kan man inte komma med svaret - ingenting! utan att folk tittar på dig som om du plötsligt pratar ett annat språk. Det råder så stora förväntningar på dessa dagar, allt måste vara perfekt av någon anledning och blir det inte det, vilket oftas är fallet, ses det som något sorts misslyckande.
Jag har oavsiktligt (eller kanske omedvetet medvetet...) lyckats befinna mig utomlands eller i alla fall på resande fot under ett antal midsommarhelger. Ett år var jag i New York tillsammans med mina föräldrar som kommit för att hälsa på mig då jag tillbringat nästan ett år i USA. Ett annat år tillbringade jag midsommarafton på Arlanda i väntan på ett anslutande flyg efter två veckor på Mallis.
Och så var det förra årets midsommarhelg - då tog jag Gullungen i handen och begav mig till Köpenhamn för att träffa Miss America som kom flygande över Atlanten för ett kärt återseende, då det var 4 år sedan vi sågs sist! Båda två är vänner sedan min tid i Björkarnas stad och det blev en underbar helg - med shopping, sightseeing, god mat och dryck, lite fest och framför allt härligt sällskap som bjöd på massor av skratt!! ♥ Delar med mig av lite bilder från den helgen och önskar väl trots allt en
Glad Midsommar! :)




Underbara Köpenhamn och Ströget




Mysiga Nyhavn




Köpenhamn by night



Väl kylda drinkar i isbaren





Brunch i solskenet




Kram!


Sängen ropar


Hej Ninni

Har jobbat kvällspasset på cirkusen och idag har det varit just det - en cirkus!! Så trött och hostar mer och mer, så det blir inte mer än så här den här gången. Återkommer imorgon med ett längre och trevligare brev.

Kram!


Middagstips: Köttfärslimpa


Hej Ninni

Ikväll blev det alltså köttfärslimpa till middag och det är ytterligare ett recept från LCHF på mitt sätt (Ulrika Davidsson). Köttfärslimpa har jag alltid gillat och det här receptet ändrat verkligen inte på det. Underbart gott, enkelt att göra och det går snabbt att slänga ihop.

Italiensk köttfärslimpa

1 vitlöksklyfta
500 g nötfärs
1 ägg
1 dl grädde
1 msk torkad oregano eller basilika
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 paket mozzarellaost, 125 g
1 msk grön pesto
10 svarta oliver, skivade
50 g pinjenötter
2 askar cocktailtomater á 250 g
1 rödlök
1 msk olivolja
50 g rucolasallad

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka vitlöken fint och blanda med färs, ägg, grädde, örter, salt och peppar.
Skär mozzarellan i tärningar och blanda med pesto.
Smörj en ugnsfast form med olja och lägg på färsblandningen. Gör ett snitt i färsen och lägg i mozzarellan. Täck över med färs och forma till en limpa. Dela oliver och tryck ner i limpan. Strö på pinjenötter.
Dela tomaterna och skiva rödlöken. Lägg detta runt köttfärslimpan och häll över lite olja. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter.
Servera köttfärslimpan med rucolasallad.


                                              


Jag använde röd pesto istället för grön och det funkar det med. Sedan använde jag inga oliver för det tycker jag inte alls om. Även om recepten är bra får man ju ändra lite här och där så det passar en själv :)

                          




Kram!


Ny design!


Hej Ninni

Detta kan man också ägna en regnig dag åt - fixa till bloggen! Jag fick massor med hjälp av bästaste A ♥ Ingen av oss är ju några datagenier, men visst ser den så mycket bättre ut nu?! Vi fick inte till det precis som vi ville, men utan hennes hjälp hade det inte hänt något alls, så stort tack till hjärtat!
Nu blir det italiensk köttfärslimpa till middag.

Kram!



dripp dropp


Hej Ninni

Lediga onsdagen och regnet fortsätter att vräka ner, tycker faktiskt lite synd om alla park-, vägarbetare, brevbärare osv som tillbringar dagarna utomhus. Det är inte lite regn som kommit och idag är det tredje dagen i stort sett utan uppehåll.
Jag kan tycka det är riktigt mysigt med sådana här dagar, riktigt sommarregn som bara vräker ner. När jag var liten och det kom sådana här skyfall så var det bara på med baddräkten och ut och dansa i regnet :) Och jag älskar åska! Jag tycker det är så mysigt med blixtar och dunder, jag vet att det inte är alla som håller med, men sån är jag :)
Men det är klart fortsätter det här i två veckor till så kommer det ju inte vara lika mysigt längre, men några dagar med regn är väl inget att klaga på. Då är det innemys som gäller - läs en bra bok, baka en kaka, lös korsord, se en spännande film, lägg ett pussel, starta ett pysselprojekt. Eller så kan det ju vara ett bra tillfälle att ta tag i allt det där man skjutit på och som blivit liggande när det varit fint väder; städa, organisera, tvätta, diska, rensa ut, fixa, laga eller vad det nu kan vara. Det finns hur mycket som helst att hitta på, fast det regnar :)





Kram!


Ett boktips i regnet


Hej Ninni

En kväll som denna då regnet fullkomligt vräker ned växlar jag mellan tvättstugan och soffan. Perfekt väder för att krypa upp i soffhörnet med en bra bok, så därför tänkte jag dela med mig av ett nytt boktips, det var ju ett tag sedan nu.

Min senaste bokupplevelse heter Den Glömda Trådgården och är skriven av Kate Morton. Boken handlar om tre generationer kvinnor vars livsöden berättas parallellt. Boken har ett romantiskt språk som gör det lätt för läsaren att måla upp bilder från både Australien och England där det hela utspelar sig. Romanen är spännande och sakta men säkert avslöjas en sällsam historia som under århundraden kommit att påverka många människors liv. 

"1913
En liten flicka hittas ensam och övergiven på ett passagerarfartyg på väg mot Australien. Det enda flickan minns är en mystisk kvinna som har lovat att ta hand om henne. Flickan kallar kvinnan Sagoberätterskan, men nu är Sagoberätterskan spårlöst försvunnen.

1975
På sin ålders höst företar Nell O'Connor den långa resan från hemlandet Australien till England för att ta reda på sanningen om sin familj. Hennes sökande för henne till Cornwalls vindpinade kust och det gamla herresätet Blackhurst Manor, som en gång i tiden ägdes av familjen Mountrachet. Enligt legenden vilade det en förbannelse över familjen.

2005
När Nell dör efterlämnar hon allt till sitt barnbarn Cassandra. Bland tillhörigheterna finns en sagobok med skräckberättelser skrivna av Eliza Makepeace, en författare som på ett mystiskt vis försvann i början av 1900-talet. Testamentet innehåller också ett överraskande arv: ett litet hus som kallas Klippstugan. Huset står på ägorna till en stor lantegendom i Cornwall. Enligt byborna döljer det gamla herresätet mörka hemligheter om en adelsfamilj som för länge sedan bodde där.

Men det är i Klippstugan och dess glömda trädgård som Cassandra kommer hela historien på spåren och även upptäcker sanningen om en liten flicka som för många år sedan hittades övergiven på en båt på väg mot Australien..."
 

Den glömda trädgårdenbild från adlibris.se



Man skulle ju kunna tänka sig att det blir svårt att hålla reda på allt med tre historier från tre olika tidsplan som berättas parallellt, men det är just det upplägget som driver historien framåt och gör det spännande att läsa. Bra sommarläsning!
Jag har ytterligare två titlar av samma författare som ligger och väntar, men just nu håller jag på med en bok av Dorothy Koomson, en författare jag har nämnt tidigare. Så nu ska jag dyka ner i den boken igen i väntan på att min tvätt ska bli klar.




Kram!


Somrig pasta


Hej Ninni

Måndag, regnet öser ner och det är snart dags att gå på ett kvällspass på cirkusen, så jag tänkte det kunde muntra upp lite med ett recept på en riktigt god pastarätt som jag unnade mig i helgen. Det är en av mina favoriter och ska man göra pasta så borde man helt klart alltid välja färsk:

Tagliolili med citron, fetaost och basilika

4 portioner

500 g färsk pasta, gärna tagliolili
skal och juice från 1 citron (ca ½ dl)
5 msk riven permesan
200 g fetaost
1 kruka basilika
2 msk rostade pinjenötter
olivolja
salt, peppar

Koka pastan. Häll av den i ett durkslag, men spara ca 2 msk av kokvattnet i kastrullen.
Häll tillbaka pastan i kastrullen. Tillsätt 4 msk olja, citronskal, juice och permesanost. Smula ner ¾ av fetaosten och basilikabladen. Vänd runt ordentligt. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Strö över resterande fetaost och pinjenötterna.
Servera genast!




Kram!


Söndagsmiddag med tårtkalas


Hej Ninni

Det blev ingen jobbhelg för mig alls, utan en sjukhelg istället. Lite surt med tanke på förlorad inkomst, men vad ska man göra när man hostar så att man tror lungerna ska följa med ut... :/ Ber om ursäkt om det blev lite för mycket detaljer, men så här är det varje gång jag blir det minsta lilla förkyld; för trånga luftrör sa visst doktorn redan när jag var liten, så det är väl bara att lära sig leva med det.

Ikväll har jag i alla fall varit ut till menageriet för en avslutande födelsedagsmiddag. Trummisen är sist ut med sin dag imorgon, men det blev middag ikväll istället och nu tror jag vi ätit tårta så det räcker för hela sommaren.
Middagen bestod av grillat och mina absoluta favorittillbehör till det; vattenmelon och fetaost  - och så tzatziki såklart!






Nu blir det lite tv och sen hoppas på att man får sova i natt trots hostan, så att man orkar med en ny arbetsvecka, för denna kommer bli intensiv då den avlsutas med midsommarhelgen.

Kram!


Disneys magiska värld


Hej Ninni

Vad gör man en lördagskväll när man inte känner sig riktigt pigg och kry? Ser på Disney så klart! :)
Jag älskar tecknad film överlag, men Disney är en stor favorit. Jag samlar faktiskt på de numrerade Disneyklassikerna och de jag gillar bäst är Lejonkungen och Skönheten och Odjuret.
Ikväll har jag sett Disneys 50:e klassiker; Trassel, som ju också är den senaste. En söt och rolig film, precis som de andra :)


 Bild från google


Kram!


Födelsedagstårtan


Hej Ninni

Här kommer så det efterfrågade receptet på min födelsedagstårta. Jag är egentligen inte särskilt förtjust i tårtor. men jag gjorde den här till min födelsedag förra året och den blev verkligen en succé. Tidigare har min favorit varit en chokladtårta som min mamma brukar göra, den har flera lager olika sorters choklad. Men den har nu blivit nedknuffad till andra plats för detta är numera min officiella födelsedagstårta:

Moussetårta med rabarber och jorgubbar

8-10 bitar

3 dl skalad och skuren rabarber (ca 200g)
1 dl socker
3 dl tjock vaniljkräm (tex marsànkräm)
2 färdiga tårtbottnar
1 liter färska jordgubbar
200 g färskost av philadelphiatyp
1 ½ dl vispgrädde
1 dl socker
6 gelatinblad
blandade färska bär till garnering

Koka rabarbern med sockret till en mjuk kompott. Låt kallna. Blanda den med vaniljkrämen, hemlagad eller tillagad enligt anvisningarna på förpackningen.
Lägg den ena tårtbotten i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Bre på rabarber- och vaniljsmeten.



Lägg på den andra tårtbotten. Snoppa och mixa jordgubbarna släta med stavmixer eller i matberedare.
Vispa ihop färskost, vispgrädde och socker till en slät massa. Vänd ner de mixade jordgubbarna i ostsmeten. Vispa slätt.

    

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Ta upp och smält dem i en kastrull på svag värme. Rör ner gelatinet i lite av jordgubbssmeten. Blanda ner resten av smeten. Häll smeten ovanpå tårtan. Ställ kallt 2-4 timmar.



Garnera tårtan med de färska bären strax före servering.



För mig är det moussen i tårtan som gör det :) och sen är det ju också en perfekt sommartårta, kanske något för midsommarfirandet?!


Kram!
  

Syndast om mig i världen...


Hej Ninni

Blev inget jobb för mig idag, hostat mest hela natten och nu har migränen kommit på ovälkommet besök. Dock fick jag ett oväntat, men betydligt mer välkommet besök alldeles för en stund sen. Finaste Vännen min tittade förbi som hastigast med en present till mig. Det fick mig i alla fall att må lite bättre ♥
Får se om jag delar med mig av lite recept senare, nu ska jag vila.

 Bild från google



Kram!


Min dag


Hej Ninni

Om du har missat det så är det alltså min födelsedag idag och måste säga att den har varit riktigt bra.
Bakade det sista under dagen och ikväll har jag haft nära och kära här för att äta upp allt och det verkade som det blev uppskattat. Det gick då åt i alla fall :) Jag tycker att det är så roligt att baka och det är ju alltid kul när resultatet gillas.



Fick så fina presenter också, bland annat jättefina tekoppar i glas som jag länge velat ha av min familj och detta söta smyckeskrin av bästade A och hennes söta mor:






och de här fina sommarblommorna fick jag av vackra E och lilla M. Sen har jag ju fått en massa meddelanden på facebook, sms och telefonsamtal som verkligen värmer. Har blivit alldeles lagomt firad idag och känner mig både nöjd och glad ♥

Det var egentligen bara en sak som grumlade dagen lite och var problemet ligger det får stå för någon annan, tycker bara att det är tråkigt att det är så här...

Nu ska jag ta en ipren och krypa ner i sängen för jag känner mig fortfarande inte riktigt bra i kroppen, så jag får se om det blir något jobb för mig imorn, beror på hur mycket sova det blir inatt.

Kram!


Whoopie för mig!


Hej Ninni

Idag är det min dag och på förmiddagen har jag bakat ytterligare en sorts Whoopie: citron med vit chokladfyllning:

      

och här kommer resultaten av allt mitt slit i köket, kanske inte världens vackraste rent estetiskt, men de ser ju goda i alla fall ;)



Kram!




Because I am worth it...


Hej Ninni

Dessa underbara orientaliska liljor viskade att de ville följa med mig hem idag:




...och visst fick de det!
Billiga var de också, endast 59 kronor för lite vardagslyx. Det måste man unna sig ibland, vardagslyx är viktigt - speciellt när man inte känner sig särskilt pigg och man hostar så man önskar att det åtminstone skulle resultera i några små magrutor så som magmusklerna får jobba, och det dessutom är ens födelsedag imorgon...

Kram!


Baka, baka liten kaka


Hej Ninni

Imorgon kväll har jag alltså bjudit in några nära och kära på lite fika och jag tänkte att jag skulle bjuda på något jag inte bakat tidigare. Vem ska annars vara försökskaniner om inte mina kära gäster :)
Ikväll har jag alltså för första gången bakat Whoopies. Jaha, och vad är det då kanske du undrar? Whoopies eller Whoopie Pies påminner om de populära franska marängliknande bakverket Macarons. Whoopies är dock amerikanska och betydligt lättare att göra än Macarons som kräver lite mer av bagaren. Whoopies är mjuka småkakor med krämig fyllning snarlik den frosting som används till cupcakes. Whoopies går att göra i vilken smak du vill, både när det gäller kakan och fyllningen.
Vad jag förstår från de många, många bloggar där Whoopies beskrivs så var orginalet en chokladwhoopie med marshmallow fluff som fyllning. Den fanns med i kokboken "Yummy Book" med tryckår 1930. Tydligen är det dock lite svårt att helt få klarhet i Whoopiens ursprung, men den vanligaste teorin är att de från början kommer från Amishsamhällen i Pennsylvania. Kvinnorna packade där i hemlighet sina mäns lunchlådor med dessa bakverk. När männen upptäckte vad som vankades till efterrätt hördes helt enkelt ett - whoopie!! :)
Man kan göra Whoopies i vilken storlek man vill och vissa väljer också att dekorera dem med strössel och/eller glasyr.

Jag bakade idag två olika sorters Whoopies: Limewhoopies med blåbärsfyllning och chokladwhoopies med hallonfyllning. Imorgon tänkter jag göra Citronwhoopies med vit chokladfyllning. Här kommer recepten:

Limewhoopies med Blåbärsfyllning

(ca 15 st)

100 g mjukt smör
1 ¼ dl strösocker
1 ägg
skal av 2 lime
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ½ tsk vaniljsocker
1 tsk salt
½ dl mjölk

Fyllning:
300 g philadelphiaost
100 g vit choklad
100 g blåbär

Vispa smör och socker krämigt och tillsätt ägget och limeskalet. Blanda de torra ingredienserna och sila ned i smeten varvat med mjölken. Klicka ut smeten på en plåt med bakpapper och grädda i 175 grader i ca 10 minuter. 
Smält den vita chokladen och låt svalna något. Vispa philadelphia krämigt och blanda ned chokladen. Mosa blåbären och vänd ned i smeten. Spritsa ut fyllning på hälften av kakorna och lägg ihop dem två och två.






Chokladwhoopies med hallonfyllning

Här tar du såklart bort det rivna limeskalet och tillsätter istället ½ dl kakao och minskar mängden vaniljpulver till ½ tsk för att istället öka mängden mjölk till 1 ½ dl.

Fyllning: 
400 g Philadelphiaost
2 msk florsocker
2 msk vaniljsocker
4-5 msk Dr Oetker Raspberry sauce


        
                                                                                                            

Bild 3 från google


Citronwhoopies med vit chokladfyllning

Istället för limeskalet tillsätter man skalet av en riven citron. Tillsätt även lite gul karamellfärg så att de blir extra gula.

Fyllning:

200 g philadelphiaost
50 g vit choklad
25 g smör
3 msk florsocker

Smält vit choklad och smör över vattenbad. Vispa samman med Philadelphia och blanda sedan i florsocker. Vispa till en jämn smet.

Bilder imorgon :)

Mina Whoopies blev lite större än jag tänkt mig och de var väldigt mastiga när jag smakade dem, så det blir nog att dela dem på hälften när de ska serveras. Imorgon ska jag också baka min födelsedagstårta, så recept på den kommer senare.
 
Kram!



Sallad till lunch


Hej Ninni

Idag blev det ytterligare ett recept från boken LCHF på mitt sätt (Ulrika Davidsson) och denna gång blev det en matig och riktigt god sallad pefekt för säsongen:

Sommarsallad

4 portioner

4 skivor parmaskinka
75g skalade hasselnötter
150g blandad sallad
1 rödlök
2 avokador
1 citron
salt
250g färska jordgubbar
300g fetaost
några dillkvistar
olivolja med citron
vit balsamvinäger

Sätt ugnen på 250 grader. Fördela parmaskinkan på en ugnsplåt med bakplåtspapper och rosta den i ugnen i ca 7 minuter. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna.
Skölj salladen och fördela på ett stort fat. Skala och skär rödlöken i tunna skivor och lägg över salladen. Fördela de rostade hasselnötterna över salladen. Skala och kärna ur avokadorna och skär dem i skivor. Skär citronen mitt itu och pressa ena halvan över avokadoskivorna. Strö lite salt över och fördela avokadon över salladen.
Skölj jordgubbarna, skiva dem i 4 delar och strö dem över salladen. Smula fetaosten och bryt parmaflarnen i bitar. Fördela över salladen.
Skiva den andra halvan av citronen och dekorera salladen med den. Toppa med lite dill. Ringla olivolja och balsamvinäger över salladen och servera.



Jag använde vanliga naturella cashewnötter istället för hasselnötter och jag lät bli att rosta dem. Jag använde inte heller någon rödlök eftersom jag inte är så förtjust i lök i sallad. Hade ingen dill hemma så det hoppade jag över.
Den här salladen innehåller mina favoriter; jordgubbar, fetaost och avokado så den blev en perfekt lunch för mig. Nu ska jag ta och baka så jag har något att bjuda på imorgon. Återkommer med fler recept senare. Whoopie!! ;)

Kram! 


Författarglöd


Hej Ninni

Igår kväll hade jag inte svårt att somna pågrund av det var varmt utan pågrund av alla tankar och idéer som surrade omkring i huvudet. Jag har visst saknat skrivande mer än jag trodde för nu bubblar jag över av saker jag vill dela med mig av.

 Bild från google

De bästa idéerna kommer när man ska sova, när man varvar ner efter dagens alla intryck - så är det för mig i alla fall. Då gäller det att skriva ner dessa idéer och formuleringar annars kan man ge sig på att de är borta på morgonen. När jag pluggade och skrev uppsatser och pm så kom jag ofta på formuleringen till en inledning eller en slutsats eller vad det nu kunde vara man kämpat med under dagen just när jag skulle sova. Då var det ju bra om man hade ett block och en penna vid sängen och det fick jag gå och hämta igår också. Jag vet inte hur många gånger jag tände lampan för att krafsa ner ytterligare några rader. Problemet är bara att sedan tyda dessa kråkfötter när tanken har gått fortare än handen. 
Jag hade så många idéer att pennan till slut gav upp och jag fick tassa upp och hämta en ny :)
Men nu har jag i alla fall uppslag så det räcker ett bra tag och det kan ju vara bra att ha några färdiga rubriker ifall att den berömda skrivkrampen skulle slå till.  

       Bild från google
  


Idag har det annars varit lediga onsdagen och jag har som jag nämnt storstädat lägenheten. Tänkte att om man får besök på fredag så kanske man ska fånga in de största dammråttorna så att de inte skrämmer gästerna. Sen har jag också varit och handlat så jag har det som behövs till det som ska bakas också. Min snälla mor kom med bilen så att jag inte behövde försöka mig på att balansera hem tre papperskassar fulla med varor på cykeln - tack för det! :)
Nu sitter jag och kollar på Klockan Åtta Hos Stjärnorna, men jag måste säga att jag tycker mycket bättre om Halvåtta Hos Mig med vanliga människor, som faktiskt är ett av mina absoluta favoritprogram. Till det blev det morötter och vitlöksdipp :)

Kram!


Pappas flicka


Hej Ninni

" Vad är det för en dag? Är det en vanlig dag? Nej, det är ingen vanlig dag för det är bästa pappas födelsedag! Hurra, hurra, hurra!"
Idag inleds alltså vår födelsedagsvecka med att min älskade far fyller år. Han brukar säga att jag är hans bästa flicka  och det är jag såklart! Men det kan bero lite på att jag är hans enda flicka (om man inte räknar mamma som en flicka då) :)
Idag är han är tyvärr lite krasslig och har stannat hemma från jobbet, verkar som vi råkat ut för samma sjuka. Fast han har fått det värre för jag känner mig bättre idag. Håller på att storstäda lägenheten, bara vardagsrummet kvar nu...

Hur som helst så skickar jag stora Grattis- och krya på dig-kramar till min bästa pappa! Hipp, hipp, hurra för honom ♥


 Bild från google


Kram!


Listor


Hej Ninni

Det blev visst många brev idag för ovanlighetens skull, men det kommer säkert väga upp mot någon annan dag då det inte blir något brev alls :)
Idag har jag som sagt jobbat en kort dag och tur va väl det för jag har inte mått något vidare idag. Igår när jag jobbade kväll kände jag att jag hade feber och inatt har jag sovit väldigt dåligt eftersom det är alldeles för varmt i lägenheten, trots att det är mycket svalare ute. Kändes dock bättre imorse, även om det kanske inte var det. Envis som man är så åkte jag ju till jobbet och tog mig ju igenom dagen, men inte är man på topp direkt.

Resten av dagen har jag dock tagit det lungt, har mest planerat och skrivit listor på allt som ska göras, fixas, handlas och bakas resten av veckan. Vad det än gäller egentligen så är det det jag använder mig av för att få ordning på allt - listor. Jag är lite av ett kontrollfreak och listor funkar för mig, är faktiskt så att jag gillar dem. Låter väl konstigt men jag tycker det är kul med listor... ja, jag vet, men så är det ;)


 Bild från google


Så med tanke på vad som behöver göras så har jag ju inte tid att vara sjuk, men det har man väl och andra sidan aldrig. Hoppas bara att jag får sova lite bättre inatt, om inte annat borde jag somna av ren och skär utmattning/sömnbrist. Tror det får bli en tidig kväll helt enkelt och hoppas på att det känns bättre imorgon.

Kram!




Är du vad du äter?


Hej Ninni

Tänkte att jag skulle förklara det här med LCHF lite mer nu när jag delat med mig av ett recept från en bok som handlar om detta sätt att äta. Om du inte redan känner till det så står LCHF för Low Carb, High Fat. Det handlar alltså om att minska ner på kolhydraterna eller i stort sett helt ta bort dem från den kost man äter.
 
Det är absolut inte så att jag håller mig till LCHF till 100 %, inte alls! Men jag har minskat på mängden pasta, ris och potatis jag äter eftersom jag tror att det helt enkelt är bättre för en, mer hälsosamt. Sen så tycker jag helt enkelt att det är ett gott sätt att äta. Jag tar mycket hellre en sallad som tillbehör än portion ris eller liknande. Säg dessutom den rätt som inte smakar bättre med lite grädde i ;) Recepten som jag stött på hittills har alla också varit ganska okomplicerade att tillaga.

Jag brukar försöka att hålla mig borta från allt för mycket kolhydrater under veckorna och sen unnar jag mig lite mer under helgerna istället. Detsamma gäller godis och annat onyttigt, men läs försöker! Vissa veckor går ju såklart bättre än andra :)

Mitt stora problem är bröd! Älskar helt enkelt bröd i alla former och om det vore hälsosamt skulle jag med lätthet kunna leva på enbart mackor ;) Jag har provat att baka low-carb bröd och jag har ett recept som är riktigt bra (kanske delar med mig av det någon dag), men det är ändå inte samma sak! Jag kan inte avstå helt och hållet från bröd och jag ser ingen anledning till det heller eftersom jag trots allt har minskat ner på även det - trots att det tar emot ;)

Så det är alltså så jag försöker äta och inte äta. Precis som allt annat så finns det ju trender också kring kosten och LCHF är väl en av de senaste av dessa trender, men jag känner att detta funkar för mig även om jag som sagt inte följer filosofin slaviskt :)

 Bild från google


Kram!


Dagens lunch: Kyckling


Hej Ninni

Efter en kort dag på jobbet så blev det en förenklad version av Flygnade Jakob till lunch. Så här kommer alltså ett recept som inte innehåller fisk, för jag äter faktiskt annat också ibland ;) Receptet hittade jag i boken
LCHF på mitt sätt - 100 recept med nästan inga kolhydrater! av Ulrika Davidsson (Ica Bokförlag, 2010):

Flygande Jakob

4 portioner

1 grillad kyckling
1 msk smör
1 paket bacon, 120g
1 orange paprika
2 dl vispgrädde
½ dl chilisås
salt och vitpeppar
1 dl saltade jordnötter                 

 

Sätt ugnen på 225 grader. Bena ur kycklingen och dela den i mindre bitar. Lägg i en smord, ugnsfast form.
Strimla och fräs baconet knaprigt. Skiva paprikan. Fördela paprika och bacon över kycklingen.
Vispa grädden och rör ner chilisås. Smaka av med salt och peppar. Fördela blandningen över kycklingen och stö över jordnötter. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter.

              

Varje gång jag gör denna rätt blir jag lika ställd när jag kommer till det där med att vispa grädden. Vadå vispa grädden?! Vispgrädde har man ju på deserter! Men man ska alltså vispa grädden och det blir väldigt gott när rätten gratinerats. Jag har dock använt mig av Sweet Chilisås och jag antar att det egentligen ska vara vanlig chilisås, men första gången jag gjorde detta recept så hade jag bara sweet chili hemma och sen har jag fortsatt med det då det funkade alldeles utmärkt.
Jag gillar verkligen den här kokboken som receptet kommer ifrån. Recepten är lättlagade och väldigt goda. Jag kommer dela med mig av fler av dem eftersom jag ofta lagar mat från boken och flera av recepten tillhör mina favoriter :)



Smaklig måltid!

Kram!

Pensionärsvarning...


Hej Ninni

så var det måndag igen och som vanligt är det kvällspasset på cirkusen som gäller, därför kommer det ett litet brev så här på förmiddagen istället. Funderade lite på det jag skrev igår, men också på det jag skrivit tidigare... Hahaha, det måste ju nästan utfärdas en pensionärsvarning när man föredrar suduko och pyssel med blommor istället för en festkväll! Men det är väl så att med ålderns så förändras inressena och prioriteringarna och man upptäcker andra saker som får en att må bra och trivas med livet och det är väl ändå det man strävar efter i slutändan - att må bra och njuta av livet :)
Om det då är att vara ute och festa varje helg eller något annat så är det väl upp till var och en, men för mig känns det där med festande inte lika aktuellt längre. Jag tycker fortfarande att det är kul att gå ut då och då, men lika ofta som för några år sedan det finns liksom inte på kartan. Vad gillar jag då mer som kan läggas till pensionärsintressena? Förrutom sudoku så gillar jag ju att lösa korsord, jag har länge tänkt att jag skulle försöka lära mig att sticka igen och det kommer säkert komma fler liknande saker med tiden:)

 Bild från google


Som jag nämnt tidigare så får jag denna vecka lägga ytterligare en årsring till de övriga. Det är faktiskt så att vi nu har "födelsedagsveckan" i vår familj. Inom loppet av 6 dagar så fyller min far, jag och en av mina bröder år. 
Om du undrar så har jag tre av dem - bröder alltså - och vi kan väl döpa dem till Trummisen, Djurvännen och Fotbollsspelaren :) Det är Trummisen som delar födelsedagsvecka med mig.

Så den här veckan består av jobb och förberedelser inför fredagen - städa, storhandla, baka tårta och lite annat gott - så det kommer väl lite recept på sådant :) Sedan så följer ju en jobbhelg på det... Nu måste jag väl göra mig iordning och bege mig mot arbetsdagen...


                                                             Bild från google

 
Kram!
 

Sköna söndag


Hej Ninni

Så försvann värmen, det är betydligt svalare idag. Det var jättehärligt med värmen, men det känns nästan skönt med lite andrum idag. Dagen har varit väldigt lugn och stillsam, har inte gjort mycket nytta förrutom diskat och tagit ut soporna :) Annars har jag bara sett tv, surfat på nätet, läst bloggar (det fascinerar mig att en del människor verkligen skriver vad som helst utan att censurera sig det minsta...) och löst sudoku - ytterligare något jag verkligen gillar, har helt fastnat i dessa japanska sifferpussel, perfekt hjärngympa och kul tidsfördriv:

 Bild från google


Så till gårdagskvällen; min vän M kom alltså hit och vi fixade ihop lite sallad med grillad kyckling och andra godsaker. Vi åt våran middag på balkongen eftersom det var alldeles för varmt i lägenheten. Vi hade riktigt trevligt och surrade om allt mellan himmel och jord:




Kvällssol, rosé, brunbrända ben och trevligt sällskap - sommarkvällar när de är som bäst!

Sedan var det plötsligt dags att bege sig vidare. Min bror spelar nämligen i ett band och de hade gått och vunnit en musiktävling där priset bestod av att vara förband åt E-type på ett ställe här i närheten som ordnar populära festkvällar. Nu kanske inte E-type är lika aktuell som han en gång var, jag kan inte påstå att jag är något fan i alla fall ;) Den musik som brorsans band spelar har heller inte många likheter med E-type, men man måste ju ändå säga att det är bra jobbat av ett osignerat, lokalt band att ta hem en sådan här spelning. Även fast jag nu är partisk måste jag ändå få säga att de är riktigt duktiga! :)



Lillebror bakom trummorna

Resten av kvällen var väl inte lika kul. Det är alltid roligt att titta på folk, men jag dricker inte mycket numera - inte för att man måste det för att ha kul, det var inte så jag menade - men när man har nästan ingen alkohol i kroppen blir man ju fortare trött och irriterad på andra betydligt mer berusade människor som vinglar omkring. Det blev en ganska tidig kväll, men det var på det hela en trevlig kväll ändå :)

Nu ska jag försöka ladda inför en ny arbetsvecka, har i alla fall två lediga dagar varav en är Min och då har jag tagit semester :)

Kram!




Varmast i Europa...


Hej Ninni

det är vad vi hade här upp i norr igår och säkert idag igen. Igår stannade jag kvar i Menageriet efter studentfirandet för att jag tänkte lapa lite sol under dagen idag. Strax före klockan 10 imorse så såg termomentern som sitter på solvägen ut så här :



Så då var det bara på med bikinin för att sedan ta plats i solstolen. Så härligt att man lyckas pricka in ledighet en sådan här dag :) Har bara mått gott i värmen idag, men nu måste jag snart släpa mig in i duschen för att börja förberedelserna inför kvällens eskapader. Brukar ta lite tid på mig när det ska "piffas" och samtidigt vara en otrolig tidsoptimist, så för att inte fortfarande stå i duschen när min vän M kommer hit så är det väl bäst jag beger mig mot badrummet :)







Kisse tyckte det var lite väl hett idag, så hon sökte sig till skuggan under solsängen :)

Kram!!


Sjung om studentens lyckliga dar...


Hej Ninni

Klockan är strax före 21 och termomentern visar +25 grader. Idag har det varit hett, hett, hett och jag har jobbat - så klart. Men man kanske ska vara tacksam ändå för det har nästan varit lite för varmt.
På lunchrasten gick jag ut som hastigast för att titta på lastbilarna och andra fordon som kom fullastade med glada, sjungande studenter, men de såg ut att ha det aningens svettigt. Ett stort grattis till dem i alla fall, men jag måste erkänna att det är med lite blandade känslor man står där och tittar på dem. Visst minns man hur kul det var den dagen man själv stod där och gastade och log, men samtidigt så var man ju totalt aningslös måste jag ju säga. Stackarna har ingen aning om vad som väntar ute i det verkliga livet. Inte för att man är mycket klokare idag, men lite har man väl åtminstone lärt sig på de *harkel* tolv! åren som gått sedan det begavs...
På ett sätt skulle jag nästan vilja vara där igen, då kanske man skulle kunna göra vissa saker annorlunda, göra andra val helt enkelt, men samtidigt är jag otroligt glad att jag inte är där, att jag hunnit en bit i livet och lärt mig lite mer om mig själv och om vad jag behöver och tycker är viktigt.
Men som sagt, kul var det att ta studenten!

 Bild från google

Ikväll har jag varit hos min kusin som just i år är en av dessa aningslösa, men glada studenter. Stort Grattis till henne!! :) Åt en riktigt god buffé och massor med god efterrätt på det, så nu är jag mätt och varm *pust*
Blir inte så mycket mer än så här idag, men imorn blir det lite äventyr mot kvällen :)


Kram!


Middagstips: Fisk


Hej Ninni

Jobbat kvällspasset idag med 30 grader varmt ute, kan säga att jag inte hade någon vidare lust att gå till jobbet idag. Här kommer ett middagstips som passar bra i den här värmen då det kommer från Afrika ;) Även i detta fiskreceptet ingår en lite ovanlig krydda, nämligen
Chermoula, som är en kryddblandning som också kallas för Marockos pesto. Den är full med örter, citrus och en smula hetta. 

Fiskpaket från Zanzibar

4 portioner

700-800g fisk, kummel, pangus eller lax
2-3 msk Santa Maria Africa Chermoula
1 citron
1 tomat
3 msk olivolja

Krydda fisken med Chermoula. Lägg citron- och tomatskivor mitt på fisken och lägg fisken på aluminiumfolie. Ringla över olivolja. Vik aluminiumfoliet till ett paket. Lägg fiskpaketen på en ugnsfast form och tillaga i 225 grader i ca 20-25 min.

                     Bild 3 från google

Det ska egentligen vara bananblad till paketen, men det är ju inte så lätttillgängligt här uppe i norr, så då funkar det lika bra med aluminiumfolie. Man kan givetvis lägga dessa paket på grillen också, vilket ju passar bra nu i sommartider då grillröken ligger tät över de flesta villaområden :)

Kram!

Prisa gud, här kommer skatteåterbäringen!!!


Hej Ninni

Lediga onsdagen idag. Började dagen med en snabbstädning och sedan kunde jag äntligen njuta av det fina vädret ute på min balkong. Tillbringade mest hela dagen där, så underbart skönt att äntligen få lite sol och värme.

Ikväll har jag och mamma varit hos bästaste A och fått oss lite vardagslyx. Hon är så duktig A, mamma fick pedikyren som var min födelsedagspresent till henne och jag fick mina bryn och fransar färgade. Det är faktiskt ett väldigt bra tips så här inför sommaren, ett lätt sätt att få lite mer färg i ansiktet utan att behöva sminka sig hela tiden. Är man på stranden till exempel har man ju inte smink på sig (förhoppningsvis) och har man väldigt ljusa fransar och bryn så är ju att färga dem ett bra sätt att få dem att synas bättre utan smink. Jag har egentligen ganska mörka fransar så jag behöver inte färga, men jag tycker att det blir ett bra resultat :)

När jag kom hem blev det balkongen igen, älskar sådana här sommarkvällar när man kan sitta ute sent och det fortfarande är varmt! Som avslutning på dagen upptäckte jag att skatteåterbäringen har kommit in på kontot, kan inte bli mycket bättre ;) Först tänkte jag vara duktig och använda allt till mina avbetalningar som man brottas med varje månad, men sen ändrade jag mig och tänker bara vara lite duktig istället.
Hälften får gå till räkningar och hälften kommer spenderas på mig!! Det är ju inte så att jag fick jättemycket tillbaka, men i alla fall lite mer än jag brukar få och nästa vecka är det faktiskt min dag. Ja, jag fyller år och varför inte köpa en present åt sig själv då? Det tänker i alla fall jag göra :)

 Bild från google

Kram!

Tisdag 7/6


Hej Ninni

Äntligen hemma efter det sista kvällspasset, på ett tag i alla fall och imorgon är jag ledig!! Idag har det varit jättefint väder, men så klart har man varit instängd i bunkern. Jag hoppas dock att det ska bli lite fint imorgon också, så man kanske kan få vara ute lite grann.
Det blir dock inget mer skrivet idag, är så fruktansvärt trött så det blir sängen alldeles strax. Ska bli så skönt att vara ledig imorgon och så ser jag fram mot helgen då det blir lite fest, men det är då - nu ska jag sova!

  Bild från google



Kram och go'natt!

Svenskheter...


Hej Ninni

Idag är det Sveriges nationaldag, men som alla vet är vi ju inte särskilt bra på att fira vårat land - om det inte handlar om sport. Samtidigt vet jag inte om det är så mycket att fira... tänker inte ge mig in i någon diskussion, men det finns mycket man skulle kunna förbättra inom en mängd områden - äldrevården, skolan, flyktingpolitiken, regler kring arbetslösa och sjukskrivna samt lagstiftning kring brott och straff för att bara nämna
några. Men det finns ju självklart också mycket som är bra med Sverige :)

Idag har jag ju jobbat ett extra arbetspass och kom då dagen till ära i kontakt med något väldigt svensk. Jag jobbar inom handeln, inom dagligvaruhandeln och idag kom det in en herre av utländsk härkomst. Han hade tidigare i veckan köpt en burk fisk och ville nu lämna tillbaka den för den var dålig. Jag försökte få honom att förstå att det inte alls var något fel på fisken, den ska lukta så där illa - surströmming luktar illa! Men nej, han ville inte acceptera detta och lämnade kvar en öppen stinkande surströmmingsburk och stormade ilsket iväg. Stackaren, han visste nog inte vad det var han köpt och kunde väl inte förstå hur i hela världen man kan sälja något som luktar så illa och påstå att det är så det ska vara!!! Svenskar är allt bra konstiga ibland! :)

 bild från google

Kram!

Mer middagstips: Fisk


Hej Ninni

Ibland känns det verkligen som att det enda man gör att att jobba. Imorgon har jag trots detta tagit på mig att jobba extra, men det ger bra med pengar eftersom det är en röd dag. Så det enda matnyttiga idag blir ytterligare ett fiskrecept, men det är ju inte allför illa för tips på vad man kan laga till middag behöver man ju alltid :)

Det finns verkligen hur många variationer som helst på fisk som tillagar sig själv i ugnen, men det blir oftas också väldigt gott. Framför allt är det enkelt och det är ju det jag vill att det ska vara! I det här receptet används Persillade, om du undrar vad det är så är Persillade en klassisk fransk kryddblandning av persilja, vitlök och havssalt.


Chèvreöverbakad lax

4 portioner

600g laxfilé i portionsbitar
2 dl crème fraiche
4 skivor chèvreost
persillade
salt, peppar
tomater (gärna plommontomater)
squash

Lägg laxen i en smord ugnsform. Häll över crème fraiche. Lägg en skiva ost på varje laxbit. Strö över persillade, salt och peppar. Sätt in i ugnen ca 20 minuter i 225 grader. Efter 10 minuter lägg på tomaterna och toppa med persillade. Stek squash i skivor och servera som tillbehör.

          

Bilder fråm google


Chèvreosten gör att det blir så god smak och den passar väldigt bra med laxen. De andra recepten jag delat med mig av kommer jag faktiskt inte ihåg var de kommer ifrån. Det är inte recepet jag kommit på själv, men vart jag hittat dem har jag glömt. Detta recepet fick jag dock från en tjej som jag pluggade med i Björkarnas stad för några år sedan.

Kram!



Det blåser en storm...


Hej Ninni

Jobbat idag igen, har varit ganska mycket folk på cirkusen och nu är de här - norrmännen. Känns som lite tidigare än vanligt eller så är det bara jag som inte har fattat att det faktiskt är sommar nu.
I bunkern som utgör mitt jobb så märker man inte så mycket vad som händer utanför, men tydligen har det blåst en tromb genom kommunen idag, träd har fallit och både stutsmattor och hoppborgar har flugit omkring. Var lite orolig för mina blommor på balkongen, men de stod kvar trots att en av flaggstängerna vid affären på andra sidan gatan hade knäckts. De ser bara lite "ruffsiga" ut, blommorna alltså, men det är ju inte så konstigt. Det blåser fortfarande så fönsterrutorna skallrar, men förhoppningsvis kommer det ingen mer tromb i alla fall.

Förrutom vädret så har dagen inte bjudit på särskilt mycket spänning. Fick dock höra att det kommit ett samtal till jobbet i onsdags med beröm till mig :) Känns kul att höra att man gör ett bra jobb, för positiv respons är inget man är bortskämd med på det där stället. Har flera gånger fått höra att jag gör ett bra jobb från det företag som jag har mest kontakt med, men från den egna ledningen är det ju ytterst sällan man får beröm. Det är inte så att det kommer negativ kritik heller, utan det kommer helt enkelt ingenting... Det här samtalet kom från en annan av våra samarbetspartners, så det var ju inte heller från min faktiska arbetsplats, men som sagt det var väldigt roligt att höra att de är nöja för jag försöker verkligen göra ett bra jobb och det vet jag ju att jag gör också, men ibland är det kul att faktiskt få höra det också :)

Nu blir det soffan och sen sova, upp tidigt imorn och tillbaka till cirkusen. Det är bara att hoppas på att lägenheten inte blåser bort i natt.


Bild från nsd.se Bild från nsd.se

Kram!

Middagstips: Fisk


Hej Ninni

Har jobbat kvällspasset på cirkusen idag. Jag har fyra arbetsdagar till framför mig innan jag får vara ledig igen, och dessa inkluderar en jobbhelg. Två av dagarna är också kvällspass. Det kanske inte låter så farligt, men kvällar och helger är inga favorit arbetspass för mig. Så idag blir det bara ett snabbt, enkelt och gott middagstips till, fisk så klart:


Lax med fetaost och dragon

Rör ihop cremé fraiche, fetaost och dragon och bred ut röran på portionsbitar av lax. In i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Klart!

         Bilder från google


Kram!

Middagstips: Fisk


Hej Ninni

Idag har jag haft ännu en ledig dag och det har verkligen varit en slö sådan, har inte gjort något alls egentligen. Vädret har växlat mellan regn och sol, lite som att det inte kan bestämma sig hur det ska vara. Har hållit mig inne, tittat på tv, läst och bara tagit det lungt, men tänkte i alla fall komma med ett förslag till middagsmat så det blir något av värde idag :) Jag har på senaste tid börjat äta väldigt mycket fisk, har hittat några riktigt bra och enkla recept på fisk som jag tänkte dela med mig av. Jag har aldrig tyckt att det har varit särskilt roligt att laga mat, men det beror mest på att jag inte är särskilt bra på det, men jag lär mig :) Jag vill helst att det ska gå fort, vara enkelt att göra, men ändå vara gott så klart. Här kommer ett recept som är precis det:

Sej med ajvar relish och permesan

(4 portioner)

600g sejfilé, färsk eller fryst
1-2 msk smör
salt, peppar
ajvar relish
½ gul lök
2 dl crème fraiche
rivet skal från ½ citron
100 g permesan
färsk basilika

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg de tinade sejfiléerna i en smord ugnsform. Salta och peppra. Täck filéerna med ajvar relish. Blanda finhackad lök, crème fraiche, rivet citronskal och riven permesan. Fördela blandningen på fisken och strö över grovhackad basilika. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.

              

Smaklig måltid och kram!




Pirates och polisen...


Hej Ninni

Lediga onsdagen idag, det blev en lugn dag här hemma. Har inte gjort så mycket alls, men tyckte i alla fall att det var dags att bära ner vår/vinterjackorna i förådet för det är ju ändå 1 juni idag, så de ska väl inte behövas på ett tag nu :)
Ikväll har jag och bästaste A varit på bio och sett
Pirates of the Caribbean - On Stranger TidesDen var bra och riktigt rolig faktiskt och titta vilken tjusig sak jag fick min läsk i:

       Bild 2 från google

På hemvägen blev vi stoppade av polisen och A fick blåsa och så visade det sig att det var körförbud på bilen, men den var lånad så det var ju inte hennes fel. Det roliga med det här är att det alltid händer något när vi åker bil, en annan gång blev vi "jagade" av en ambulans. A försökte skynda sig undan för den, men den svängde hela tiden efter oss, visade sig tillslut att den skulle till huset brevid där jag bor, men vi fick oss ett gott skratt i alla fall, precis som idag :) Alltid lika spännande att åka bil med A alltså :)

Kram!

RSS 2.0