Velvet cupcakes


Hej Ninni

Igår bakade jag julröda cupcakes till adventsfikat och även fast de inte blev så djupröda som jag vet att de kan bli, utan mer rödbruna, så funkade de ändå. Tror kanske att det blev lite, lite för mycket kakao och lite för lite kramellfärg, därav den rödbruna nyansen istället. Här kommer receptet i alla fall om du vill testa själv:



Sammetscupcakes

12 stycken

60 g osaltat smör, rumstempererat
150 g strösocker
1 ägg
10 g kakao
1 ½ msk röd hushållsfärg
½ tsk vaniljessens
1 ¼ dl filmjölk
150 g mjöl
½ tsk salt
½ tsk bikarbonat
1 ½ tsk vitvinsvinäger

Värm ugnen till 175 ºC.
Vispa samman smör och socker med en elvisp på medelhög hastighet tills smeten är välblandad, lätt och fluffig. Vispa sedan på hög hastighet, tillsätt ägget långsamt och vispa tills allt är välblandat.
Blanda kakao, röd hushållsfärg och vaniljessens i en separat skål till en tjock, mörk massa. Tillsätt massan i smörblandningen och vispa noggrant tills smeten har fått en jämn färg och konsistens (skrapa ned ingredienser som fastnat på kanterna med en slickepott). Sänk till låg hastighet och häll långsamt i hälften av filmjölken. Vispa till filmjölken har blandats ned i smeten och vispa sedan ned hälften av mjölet. Tillsätt resten av filmjölken långsamt och sedan resten av mjölet. Skrapa ned det som fastnat på sidorna igen. Öka till hög hastighet och vispa tills smeten har blivit slät. Vispa sedan på låg hastighet ned salt, bikarbonat och vinäger. Höj sedan hastigheten och bearbeta smeten i ytterligare några minuter.
Skeda upp smeten i pappersformar (i en cupcakeplåt) till två tredjedelar och grädda i ugn i 20-25 minuter, eller tills bakverken fjädrar tillbaka när du trycker lätt på dem med fingertoppen. Det ska inte fastna något på en provsticka som sticks in i mitten. Låt bakverken svalna något i plåten innan du tar ut formarna och ställer dem på ett galler för att kallna.
När dina cupcakes har kallnat kan du bre på färsostglasyren:

300 g florsocker, siktat
50 g osaltat smör, rumstempererat
125 g naturell färskost, kall

Vispa ihop florsocker och smör till en slät smet med en elvisp på medellåg hastighet. Tillsätt all färskost och vispa tills den är helt sammanblandad med smöret och florsockret. Vispa sedan på medelhög hastighet. Fortsätt att vispa tills glasyren är lätt och fluffig, minst 5 minuter. Vispa inte för länge, eftersom glasyren snabbt kan bli lös.





Ett av bakverken fick offras för att utgöra dekorationen till de andra, dekorationen är alltså cupcakes-smulor :)
Receptet kommer förövrigt från boken Lyxiga cupcakes och läckra kakor - Bakverk från berömda Hummingbird Bakery i London.

Kram!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0