Midsommartårta


Hej Ninni

Så här precis efter midsommarhelgen så passar det väl bra att dela med sig av receptet på tårtan jag gjorde till födelsedagsfikat förra veckan eftersom den heter just Midsommartårta, men bättre sent än aldrig heter det ju också ;) Det är en variant på min vanliga födelsedagstårta, som ju är en moussetårta med rabarber och jordgubbar, men stället för rabarber innehåller denna tårta choklad :)


Midsommartårta

110 g smör
2 1/3 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning:
5 gelatinblad
½ l jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Garnering: 1 l jordgubbar

Sätt ugnen på 175º. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bred ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.



Fyllning:
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
Toppa tårtan med rensade jordgubbar.



Den blev riktigt bra, men även om choklad alltid är en favorit så tror jag att det blir att återgå till den vanliga födelsedagstårtan nästa år för den är svårslagen!

Kram!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0