Rabarber- och vaniljfyllda bullar


Hej Ninni

Eftersom det inte blev rabarber i födelsedagstårtan i år så var jag ju tvungen att kompenserat detta på något sätt. Hittade detta recept i tidningen Mersmak, för vad är väl en födelsedag i juni utan rabarber - och så jordgubbar så klart :)


Rabarber- och Vaniljfyllda Bullar

cirka 24 stora bullar

Bulldeg:
250 g smör
5 dl gammaldags mjölk, 4,5% eller standardmjölk
25 g jäst
6 äggulor
6 msk rörsocker
1 kg vetemjöl

Rabarberkompott:

200 g rabarber i bitar
2 dl socker
1 tsk citronsaft

Vaniljkräm:
6 tsk vaniljsocker
1 dl socker
0,5 dl vetemjöl
100 g smör

1 ägg till pensling

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med den varma vätskan i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt äggulorna, sedan socker och mjöl.
Arbeta degen ordentligt tills den blir blank och smidig. Jäs under bakduk i rumstemperatur cirka 1 timme.
Lägg under tiden rabarbern i en kastrull tillsammans med sockret och citronsaften. Koka upp under omrörning och sjud till en fast kompott. Låt svalna.
Rulla degen till två längder och dela varje längd i 12 lika stora bitar. Rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa cirka 1 timme.
Rör vaniljsocker, socker, vetemjöl och smör till en kräm. Blanda med rabarberkompotten och häll blandningen i en sprits.
Gör ett stort, djupt hål i bullarna och fyll med rabarber- och vaniljblandningen. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda cirka 12 minuter i 230º tills bullarna fått fin färg.



Väldigt goda bullar och dessutom lätta att göra.

Kram!




Trackback
RSS 2.0